Tačiau generalinis prokuroras atsisakė ketvirtadienį atvykti į Atstovų Rūmus atsakyti į analogiškus klausimus.

Senato Teismų komitete W. Barrui teko atlaikyti aštrių klausimų laviną dėl savo praėjusio mėnesio sprendimo paskelbti, kad specialiojo prokuroro tyrimas visiškai išteisino D. Trumpą. Pats R. Muelleris išreiškė nepritarimą tokiam W. Barro žingsniui.

Komiteto nariai demokratai kaltino generalinį prokurorą, esą jis iškreipė tiesą ir sąmoningai siekė nerimą keliantį prezidento elgesį pavaizduoti palankesnėje šviesoje.

Tačiau W.Barras griežtai atmetė šią kritiką ir tvirtino, kad po to, kai R. Muelleris pateikė savo ataskaitą, tai jau buvo specialiojo prokuroro „kūdikis“, o jo, kaip Teisingumo departamento vadovo, prerogatyva buvo tik apibendrinti išvadas.

W. Barras atsisakė liudyti Atstovų Rūmuose

Po ilgiau nei keturias valandas trukusių klausymų Senato komitete ketvirtadienį generalinis prokuroras turėjo liudyti Atstovų Rūmų Teismų komitete. Ten jis tikriausiai būtų apipiltas dar griežtesniais įstatymų leidėjų, taip pat Teismų komiteto teisininko, klausimais.

Tačiau trečiadienį vėlai vakare Teisingumo departamentas paskelbė, kad W. Barras neliudys komitete, taip pat nepateiks komiteto pirmininkui demokratui Jerroldui Nadleriui visos neredaguotos R. Muellerio ataskaitos.

„Deja, netgi tada, kai generalinis prokuroras pats pasisiūlė liudyti, pirmininkas J. Nadleris iškėlė sąlygų dėl klausymų Atstovų Rūmų Teismų komitete, kurios beprecedentės ir nereikalingos“, – sakė departamento atstovė spaudai Kerri Kupec.

„Pirmininko J. Nadlerio primygtinis reikalavimas, kad generalinį prokurorą – Senato patvirtintą kabineto narį – apklaustų komiteto teisininkas, yra netinkamas“, – pridūrė ji.

Debatai dėl apkaltos

Demokratai diskutuoja, ar reikia inicijuoti D. Trumpui apkaltą už trukdymą vykdyti teisingumą remiantis įrodymais, pateiktais R. Muellerio 448 puslapių ataskaitoje apie tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.

Prieš ataskaitos paviešinimą kovo 24 dieną W. Barras paskelbė, kad tyrėjai nerado nusikalstamo susimokymo su rusais įrodymų, taip pat pakankamų įrodymų kaltinimui dėl trukdymo vykdyti teisingumą pagrįsti.

W. Barro pateiktos apibendrintos išvados leido D. Trumpui paskelbti, kad jis visiškai išteisintas dėl kaltinimų susimokius su Rusija ir trukdymo vykdyti teisingumą, taip pat tvirtinti, jog tai aiškiai rodo, kad R. Muellerio tyrimas buvo politizuota „raganų medžioklė“.

Tačiau balandžio 18 dieną paskelbta visa ataskaita pateikė kiek kitokį, prezidentui labiau nepalankų vaizdą.

R. Muelleris nurodė, kad jo komanda nerado įrodymų, jog D. Trumpo rinkimų komandos nariai buvo sudarę slaptą nusikalstamą susitarimą su rusais. Tačiau ataskaitoje detaliai aprašomi D. Trumpo komandos kontaktai su rusais ir siekis gauti naudos iš sabotažo.

Ataskaitoje rašoma, kad tyrimo metu D. Trumpas ne kartą bandė kaišioti pagalius į ratus R. Muelleriui. Tačiau specialusis prokuroras nepateikė konkretaus atsakymo į klausimą, ar prezidentas trukdė vykdyti teisingumą bandydamas nutraukti tyrimą, palikdamas Kongresui nuspręsti, ar toliau aiškintis šį reikalą.

Aiškindamas savo pateiktą ataskaitos apibendrinimą W. Barras sakė, jog būtų „neatsakinga ir nesąžininga“ paskelbti ataskaitą be išvados. Anot generalinio prokuroro, jo tikslas buvo „informuoti žmones apie svarbiausią išvadą“.

„Nusprendžiau pats“

W. Barro pozicija sulaukė dar daugiau kritikos, kai trečiadienį buvo paviešintas anksčiau neskelbtas R. Muellerio kovo 27 dienos laiškas, kuriame specialusis prokuroras kritikuoja generalinio prokuroro parengtą ataskaitos keturių puslapių santrauką.

R. Muelleris laiške skundėsi, kad W. Barras „nevisiškai perteikė (išvadų) kontekstą, pobūdį bei esmę“, todėl visuomenė buvo suklaidinta.

Iš laiško taip pat aišku, kad kovo mėnesį R. Muelleris mažiausiai du kartus siūlė, kad pirmiausia W. Barras paskelbtų tyrėjų išvadas. Tačiau generalinis prokuroras ignoravo šį siūlymą ir pristatė savo ataskaitos išvadas.

Per tūžmingą žodžių dvikovą su demokratais W. Barras specialiojo prokuroro laišką apibūdino kaip „irzlų“ ir sakė, jog jį tikriausiai parašė kažkas iš R. Muellerio darbuotojų.

„Pats nusprendžiau, kaip ir kada tai paviešinti, ne Bobas Muelleris“, – sakė W. Barras, turėdamas galvoje ataskaitą.

Du demokratų senatoriai, jau paskelbę, jog kovos dėl teisės tapti partijos kandidatu 2020 metų prezidento rinkimuose, aršiai pliekė W. Barrą.

Cory Bookeris priekaištavo W. Barrui, kad šis nekritikavo D. Trumpo ir jo rinkimų komandos narių elgesio, aprašomo R. Muellerio ataskaitoje.

„Jūs, regis, pateisinate kampaniją, turėjusią šimtus kontaktų su nedraugiška užsienio valstybe“, – sakė C. Bookeris.

„Savo elgesiu jūs, panašu, bandote normalizuoti tokius veiksmus“, – kalbėjo jis.

Senatorė Kamala Harris savo ruožtu tvirtino, kad W. Barras dėl interesų konflikto turėjo visiškai atsiriboti nuo tyrimo.

Dar viena demokratų senatorė Mazie Hirono kaltino generalinį prokurorą, esą šis pasitelkęs viešuosius ryšius bando apginti D. Trumpą.

„Pasinaudojote visais savo įstaigos pranašumais, kad sukurtumėte įspūdį, esą prezidentas buvo išteisintas dėl netinkamo elgesio“, – sakė ji.