B. Gatesas – vienas turtingiausių pasaulio žmonių – kaip ir nemažai kitų Vakarų verslo lyderių, apsilankė Kinijoje po to, kai šalis nutraukė griežtą COVID kontrolę, dėl kurios beveik trejus metus šalis buvo beveik visiškai užsidariusi nuo pasaulio. Tai pirmas B. Gateso vizitas į Kiniją per ketverius metus.

Kinijos valstybinė žiniasklaida penktadienį pranešė, kad šio vizito metu įvyko retas Kinijos valstybės vadovo ir užsienio verslo lyderio susitikimas.

„Birželio 16 dieną prezidentas Xi Jinpingas Pekine susitiko su Amerikos Billo ir Melindos Gatesų fondo pirmininku Billu Gatesu“, – pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Susitikimas surengtas prieš sekmadienį numatomą JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą į Kiniją.

Be to, ketvirtadienį Billo ir Melindos Gatesų fondas paskelbė, kad skirs 50 mln. dolerių Kinijos kovai su maliarija ir tuberkulioze paremti. Šie pinigai bus skirti pastangoms „gerinti sveikatos priežiūrą visame pasaulyje, taikant gyvybes gelbstinčius gydymo būdus nuo infekcinių ligų, tokių kaip tuberkuliozė ir maliarija, nuo kurių neproporcingai nukenčia skurdžiausi pasaulio gyventojai“, sakoma Gatesų fondo pareiškime.

Pastarąjį kartą B. Gatesas Kinijoje lankėsi 2019 metais, susitiko su pirmąja ponia Peng Liyuan ir aptarė savo fondo darbą ŽIV/AIDS prevencijos srityje.

Lankydamasis čia dar metais anksčiau jis Pekine vykusiame forume demonstravo stiklainį su žmogaus išmatomis, taip siekdamas atkreipti dėmesį į tualetų trūkumą besivystančiose šalyse.

Kinijoje šiemet apsilankė nemažai Amerikos verslo lyderių, kurie optimistiškai vertino didžiulę šalies rinką ir prekybinius ryšius tarp abiejų galingųjų valstybių.

Pastarosiomis savaitėmis Kinijoje lankėsi „JPMorgan Chase“ vadovas Jamie Dimonas, taip pat „Tesla“ vadovas Elonas Muskas (tai buvo pirmasis jo vizitas per daugiau nei trejus metus).

E. Muskas, turintis daug verslo interesų Kinijoje, Pekine susitiko su aukšto rango pareigūnais, o vėlai vakare apsilankė Šanchajaus pakraštyje esančioje „Tesla“ gamykloje „Gigafactory“, kur susitiko su darbuotojais.

Kovo mėnesį Pekine lankėsi „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas, kuris teigė, kad jo bendrovė palaiko „simbiozinius“ santykius su Kinija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją