Trys žmonės žuvo, o dar apie 260 buvo sužeisti per praeitų metų balandžio 15 dieną įvykdytą išpuolį, kai dvi bombos, pagamintos iš sprogmenų prikrautų greitpuodžių, detonavo netoli Bostono maratono finišo linijos. Keli sužaloti žmonės neteko galūnių.

Dž.Carnajevas, kuris tuomet buvo 19-metis, ir jo 26 metų brolis Tamerlanas buvo užspeisti policijos po keturias dienas trukusių gaudynių. Tamerlanas žuvo per susišaudymą su policija, o Džocharas buvo sužeistas ir galiausiai sučiuptas.

„Minėtų veiksmų pobūdis ir padaryta žala skatina priimti tokį sprendimą“, – E.Holderis nurodė prokuratūros dokumente, pateiktame ruošiantis nagrinėti bylą, iškeltą 20-mečiui JAV piliečiui, kilusiam iš musulmonų čečėnų šeimos.

Pasak ekspertų šis žingsnis, kurį daugelis prognozavo, iš dalies yra simbolinė žinia Amerikos visuomenei, kurioje tie sprogdinimai atgaivino skausmingus prisiminimus apie 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas.

Tačiau Dž.Carnajevui, jeigu jis bus pripažintas kaltu, egzekucija nebūtinai bus įvykdyta.

Buvęs studentas išsidraikiusiais plaukais padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą, atmesdamas 30 federalinių kaltinimų, susijusių su sprogdinimais Bostone – įskaitant 17, už kuriuos gali būti skirta mirties bausmė arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Be kita ko, Dž.Carnajevas kaltinamas masinio naikinimo ginklo panaudojimu, pareikalavusiu žmonių gyvybių, taip pat sąmokslu ir mirtinu sprogdinimu viešoje vietoje bei automobilio pagrobimu.

Dž.Carnajevui taip pat buvo pateikti kaltinimai dėl išpuolio Masačusetso technologijų instituto komplekse, per kurį buvo nušautas universiteto policijos pareigūnas, broliams mėginant pasprukti iš Bostono.

Kaip pranešama, broliai Carnajevai bombas pasigamino pagal tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ internetiniame žurnale pateikiamas instrukcijas, tačiau jie nekaltinami naudojęsi kokios nors užsienyje veikiančios užsienio ekstremistų grupuotės pagalba.

Dž.Carnajevo bylos nagrinėjimas, kuris tikriausiai atsidurs pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre, tikriausiai prasidės šių metų rudenį ir gali trukti apie penkis mėnesius.