Lėktuvas pakilo iš Haičio Kap Haitjeno uostamiesčio, kurio oro uostas „periodiškai“ veikia, pranešė JAV ambasada.

„Valstybės departamentas padėjo daugiau nei 30 JAV piliečių JAV vyriausybės užsakomuoju skrydžiu saugiai išvykti iš Kap Haitjeno“, – vėlyvą sekmadienio vakarą naujienų agentūrai AFP pasakė valstybės departamento atstovas.

„Šie keleiviai dabar saugiai nusileido Majamyje Floridoje, kur jiems pagalbą toliau teikia JAV valdžios pareigūnai“, - nurodė departamento atstovas.

Pastarąsias dvi savaites Haityje siaučia sukilėlių gaujos, siekiančios nuversti nepopuliarųjį ministrą pirmininką Arielį Henry.

Po to, kai buvo užpulti du kalėjimai ir išvaduota tūkstančiai kalinių, gerai ginkluotų grupuočių narių skaičius ženkliai išaugo.

Vienoje iš naujausių savo ataskaitų Jungtinės Tautos perspėjo, kad Haityje „praktiškai visai sutriko pagrindinių paslaugų teikimas“.

Siaučiant chaosui ir laukiant, kol bus suformuota laikinoji valdančioji taryba, perimsianti valdžią iš pirmadienį atsistatydinusio A. Hanry, itin pažeidžiami tapo milijonai šalies gyventojų.

Kalbant apie Haityje likusius amerikiečius, valstybės departamentas „svarsto galimybes išvykti iš Port o Prenso (sostinės) ir apie jas informuos JAV piliečius, kai tik jas bus galima saugiai įgyvendinti“, – sekmadienį pranešė atstovas spaudai.

„Mes toliau teiksime pagalbą JAV piliečiams, jei toliau nebus komercinių galimybių, o saugumo sąlygos leis mums tai padaryti“, – pridūrė departamento atstovas, paragindamas iš Haičio išvykti norinčius JAV susisiekti su valstybės departamentu per jo internetinę svetainę.

Praėjusį sekmadienį Jungtinės Valstijos pranešė iš savo ambasados Port o Prense lėktuvu evakavusios neesmines pareigas atliekančius darbuotojus bei parūpinusios papildomo personalo komplekso saugumui sustiprinti.

Dėl krizės savo diplomatus iš šalies evakavo ir keletas kitų šalių bei Europos Sąjunga.

Kenija yra pasisiūliusi vadovauti tarptautinei saugumo misijai, skirtai padėti su situacija nesusitvarkančiai Haičio – neturtingiausios vakarų pusrutulio šalies, kurioje iki balandžio 3 d. galios nepaprastoji padėtis – policijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją