Įspėjimai dėl ekstremalaus karščio buvo išsiųsti daugiau kaip 100 mln. amerikiečių, Nacionalinei orų tarnybai ypač pavojingas sąlygas numatant Arizonoje, Kalifornijoje, Nevadoje ir Teksase. Tuo pat metu kylanti temperatūra taip pat kepina tam tikras Europos šalis, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją, Ispaniją ir Lenkiją.

Europos kosmoso agentūra nurodė, kad Sicilijos ir Sardinijos salose termometrų stulpeliai gali pakilti net iki 48 laipsnių Celsijaus. Orai kaista ir Šiaurės Afrikoje, Maroko meteorologijos tarnybai paskelbus raudonąjį perspėjimą dėl karščio šalies pietuose. Temperatūra taip pat kyla kai kuriuose Kinijos regionuose, įskaitant sostinę Pekiną.

Praėjęs mėnuo, JAV kosmoso agentūros NASA ir Europos Koperniko klimato kaitos tarnybos duomenimis, jau buvo šilčiausias kada nors užfiksuotas birželis.

Pasaulio meteorologijos organizacijos (WMO) generalinis sekretorius Petteris Taalasas perspėja, kad dėl šiltėjančio klimato fiksuojamos ekstremalios orų sąlygos, deja, tampa įprastu reiškiniu.

Anot WMO, pernelyg intensyvus karštis yra vienas mirtingiausių meteorologinių reiškinių. Viename neseniai atliktame tyrime skaičiuojama, kad praėjusiais metais per rekordus mušusią vasarą Europoje nuo karščio mirė daugiau kaip 61 tūkst. žmonių. Pasak P. Taalas, dabartinė karščio banga atkreipia dėmesį į tai, kad didėja būtinybė kuo skubiau ir kuo labiau sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas.

Šiaurės Amerikoje šią vasarą jau būta ekstremalių meteorologinių reiškinių, dėl Kanadoje siautėjančių miškų gaisrų kai kur JAV užfiksavus didelį oro užterštumą. JAV šiaurės rytuose, ypač Vermonte, pastaruoju metu taip pat stebimos smarkios liūtys, kurios sukėlė potvynius. Anot klimato mokslininkų, globalinis atšilimas gali lemti stipresnį ir dažnesnį lietų.

Šilta vasara neaplenkia ir vandenynų, vandens temperatūrai prie pietinės Floridos pakrantės viršijus 32 laipsnius Celsijaus. Tuo metu Viduržemio jūroje paviršiaus temperatūra, WMO teigimu, artimiausiomis dienomis ir savaitėmis bus „išskirtinai aukšta“ ir kai kur bus didesnė nei 30 laipsnių Celsijaus. Šiltėjanti vandenynų temperatūra gali itin neigiamai paveikti vandens organizmus.

Skaičiuojama, kad nuo 19 a. vidurio pasaulis yra pašiltėjęs vidutiniškai beveik 1,2 laipsnio Celsijaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją