"Esame susirūpinę dėl dviejų dalykų: pirma, dėl jo ryšių su tinklalapiu Outright.org ir, antra, dėl vyskupams elektroniniu paštu atsiųstų tvirtinimų (apie jo) nederamą elgesį", - atšaukus balsavimą sakė Niū Hampšyro vyskupas Douglasas Theuneris (Daglasas Tiūneris).

"Visiškai pasitikime pirmininkaujančių vyskupų pažadu nuodugniai ištirti šiuos klausimus", - sakė D.Theuneris, kalbėdamas apie Gene'ą Robinsoną (Džiną Robinsoną), kuris turi pakeisti jį Niū Hampšyro vyskupo poste. Neaišku, ar vyskupai iki Bažnyčios konvento pabaigos penktadienį kels klausimą dėl G.Robinsono įvesdinimo į tarnybą. Jo skyrimo vyskupu patvirtinimas galėtų suskaldyti 77 mln. tikinčiųjų visame pasaulyje vienijančią Anglikonų Bendriją.

"Buvo iškelta klausimų, į kuriuos atkreiptas mano dėmesys, dėl Niū Hampšyro vyskupijos išrinktojo vyskupo", ir tai paskatino pradėti tyrimą, trumpame pranešime rašė pirmininkaujantis vyskupas Frankas Griswoldas (Frenkas Grisvoldas).

Pareiškime, kuris buvo paskelbtas vos dvi valandos prieš numatytą balsavimą, sakoma, jog G.Robinsonas pritaria tam, kad būtų atliktas tyrimas.

Bažnyčios pareigūnai išdalijo žurnalistams neseniai vyskupams išsiuntinėto elektroninio laiško kopijas. Laišką parašęs Davidas Lewisas (Deividas Liūisas iš Mančesterio (Vermontas) teigia, kad G.Robinsonas "prieš porą metų" nederamai jį lietė.

"Mano asmeninė patirtis rodo, kad jis (bendraudamas) su vyrais nesilaiko tinkamų ribų. Mano nuomone, tai nerimą keliantis charakterio silpnumas, ir jau vien dėl to Gene'as netinka būti vyskupu", - rašoma rugpjūčio 3 dienos laiške.

Bažnyčia taip pat ištirs pagalbos homoseksualiems paaugliams organizacijos "Outright", kurią G.Robinsonas padėjo įkurti, tinklalapį. Šis tinklalapis, kaip teigia tiek G.Robinsono šalininkai, tiek priešininkai, neseniai turėjo saitus, nukreipiančius į pornografinius tinklalapius.

Pirmadienį patikrinus http://outright.org, tokių saitų nebuvo rasta. G.Robinsono šalininkė Susan Russell (Suzan Rasel) sakė, kad tokie saitai atsirado prieš pusę metų G.Robinsonui nežinant ir kad vėliau jie buvo panaikinti. 56 metų G.Robinsonas, kuris yra išsiskyręs, turi du vaikus ir jau 13 metų gyvena su tuo pačiu partneriu, sekmadienį didele persvara laimėjo balsavimą Bažnyčios Atstovų rūmuose, kuriuos sudaro dvasininkai ir pasauliečiai, nors konservatyvieji Bažnyčios nariai ir teigė, kad jo praktikuojami homoseksualūs santykiai prieštarauja Biblijai ir gali suskaldyti Bažnyčią.

Pirmadieniui numatyto vyskupų balsavimo rezultatai, kaip prognozuota, taip pat turėjo būti palankūs G.Robinsonui. Konservatyvių pažiūrų JAV Episkopalinės Bažnyčios lyderiai perspėjo, kad jei G.Robinsonas bus įšventintas arba jei bus pritarta homoseksualių sąjungų laiminimui, kai kurie 2,3 mln. tikinčiųjų turinčios Bažnyčios nariai sieks, kad jiems vadovautų konservatyvūs primai iš Afrikos, Azijos ir Australijos, kur ši Bažnyčia pritraukia daugiausiai naujų narių. Finansiniai tokio skilimo aspektai dar turi būti apsvarstyti.

Tuo tarpu Bažnyčios liberalai tvirtina, kad schizmos (Bažnyčios skilimo) grėsmė pervertinama ir primena panašius prieštaravimus, pasigirdusius po to, kai 8-ojo dešimtmečio viduryje buvo nuspręsta šventinti į kuniges ir moteris. Tai neišprovokavo jokio ilgalaikio skilimo.

Anglikonų Bendriją sudaro 38 gana autonomiškos provincijos, jai formaliai vadovauja Anglijos Bažnyčia. Viena šių provincijų yra JAV Episkopalinė Bažnyčia.

Didžiojoje Britanijoje dėl panašaus skandalo išrinktasis vyskupas Canonas Jeffrey Johnas (Kenonas Džefris Džonas), kuris taip pat yra gėjus, praėjusį mėnesį nusprendė atšaukti savo paskyrimą. Jis baiminosi, kad jam užėmus šį postą gali suskilti Anglikonų Bendrija.