Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas šios savaitės pradžioje nurodė padidinti ginklams tinkamos branduolinės medžiagos gamybą.

Vašingtone įsikūrusio „38 North“ ekspertai šeštadienį informavo, kad kovo 3 ir 17 d. darytos nuotraukos rodo, jog Šiaurės Korėjos Njongbjono objekte esančio eksperimentinio lengvojo vandens reaktoriaus montavimo darbai „artėja prie pabaigos“.

Pradėtas statyti naujas pagalbinis pastatas, nustatyta, kad iš reaktoriaus aušinimo sistemos išleidžiamas vanduo, o tai leidžia manyti, kad „artėjama prie perėjimo į eksploatacinę būklę“, teigiama ekspertų ataskaitoje.

Iš nuotraukų taip pat matyti, kad Njongbjone toliau veikia penkių megavatų galios reaktorius, o aplink urano sodrinimo gamyklą pradėtos naujos statybos, kuriomis greičiausiai siekiama išplėsti jos pajėgumus.

„Atrodo, kad šie pokyčiai atspindi naujausią Kim Jong Uno nurodymą padidinti skiliųjų medžiagų gamybą branduolinių ginklų arsenalui išplėsti“, – tvirtinama ataskaitoje.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida antradienį paviešino nuotraukas, kuriose matyti, kaip Kim Jong Unas apžiūrinėja naujas mažesnes branduolines galvutes. Pasak žiniasklaidos, jis nurodė išplėsti „ginklams skirtų branduolinių medžiagų gamybą“ ir taip „eksponentiškai“ padidinti Šiaurės Korėjos karinį arsenalą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją