Pranešimų, palaikančių hipotezes, kad SARS-CoV-2 virusas galėjo pasklisti iš laboratorijos Uhane, Kinijoje, padaugėjo, sakė Scottas Gottliebas, buvęs Maisto ir vaistų administracijos (FDA) komisaras Donaldo Trumpo administracijoje, šiuo metu einantis bendrovės „Pfizer Inc.“ valdybos nario pareigas.

Kinija nepateikė tokią teoriją paneigiančių įrodymų, tuo tarpu paieškos ženklų, esą virusas yra kilęs iš laukinės gyvūnijos, nedavė rezultatų, per „CBS News“ laidą „Face the Nation“ sakė S. Gotliebas.

Nežinojimas, kaip kilo pandemija, kelia pasauliui būsimų pandeminių protrūkių riziką, per atskirą pasisakymą per televiziją pareiškė Peteris Hotezas, vienas iš Teksaso vaikų ligoninės Skiepų kūrimo centro direktorių.

„Atsiras COVID-26 ir COVID-32, jeigu mes ligi galo nesuprasime COVID-19 kilmės“, – per NBC laidą „Meet the Press“ kalbėjo P. Hortezas.

Praėjus beveik pusantrų metų po to, kai naujojo patogeno plitimas pirmą kartą buvo nustatytas jūros gėrybių turguje Uhane, Kinijoje, tiksli viruso kilmė vis dar lieka neaiški. Mokslininkų prielaidomis, virusas greičiausiai nuo laukinių gyvūnų buvo perduotas žmonėms. Prielaida, esą virusas galėjo netyčia nutekėti iš mokslinių tyrimų laboratorijos, ilgą laiką plėtojama kai kurių respublikonų, atkreipė ir Joe Bideno administracijos dėmesį.

Netikėtame pareiškime prezidentas J. Bidenas paragino atnaujinti viruso kilmės tyrimą. JAV žvalgybos agentūros šiuo metu nėra galutinai išsiaiškinusios, ar pandeminis koronavirusas persimetė žmonėms nuo kokio nors gyvūno, ar pasklido iš Virusologijos Uhano instituto, sakė J. Bidenas. Jis nurodė agentūroms „padvigubinti savo pastangas“ rinkti ir analizuoti informaciją ir pranešti jam apie tai per 90 dienų.

Diskusiją apie viruso kilmę per nauja pakurstė gegužės 23 dieną laikraštyje „Wall Street Journal“ (WSJ) publikuotas pranešimas: jame teigta, kad dar 2019 m. lapkritį susirgo trys Kinijos Uhano virusologijos instituto darbuotojai – atsiradus labai sunkių „simptomų, atitinkančių tiek COVID-19, tiek sezoninį peršalimą“, jie buvo gydyti ligoninėje.

Mokslininkams turėtų būti leista atlikti ilgalaikį tyrimą Kinijoje ir surinkti žmonių bei gyvūnų kraujo mėginius, sakė P. Hotezas. Jungtinės Valstijos turėtų paspausti Kiniją, įskaitant ir grasinimus sankcijomis, leisti atlikti tokį tyrimą.

„Mums būtina nusiųsti į Hubėjaus provinciją mokslininkų, epidemiologų, virusologų, šikšnosparnių komandą šešių mėnesių, metų laikotarpiui“, – sakė P. Hortezas.

Kinų pareigūnai priešinasi Uhano laboratorijos teorijai. Užsienio ministerijos atstovas Zhao Lijianas ketvirtadienį atmetė J. Bideno raginimus atnaujinti tyrimą kaip pastangas užsiimti „stigmatizacija, politinėmis manipuliacijomis ir kaltės permetimu“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) savo pranešime, publikuotame kovą, neatskleidė galutinių išvadų dėl viruso kilmės, bet viruso nutekėjimą iš laboratorijas viruso pavadino mažai tikėtinu. Pasaulinė sveikatos organizacija tuomet paragino atlikti daugiau tyrimų.

„Kiek tai susiję su PSO, visos hipotezės tebesvarstomos“, – savo pareiškime, po kovo mėnesio ataskaitos publikacijos, teigė organizacijos generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.