Didžiausia pasaulio ekonomika ant sukrėtimo slenksčio atsidūrė praėjus keturiems mėnesiams po to, kai per plauką išvengė skolinių įsipareigojimų nevykdymo. Kaip teigiama, vyriausybės uždarymas gali ištikti jau šį savaitgalį.

Respublikonų kontroliuojamuose Atstovų rūmuose nepavyksta priimti įprastų teisės aktų, kuriais nustatomi departamentų biudžetai kitiems finansiniams metams, prasidėsiantiems sekmadienį, kadangi griežtosios linijos respublikonai reikalauja smarkiai sumažinti išlaidas. Partijos vadovybė negali surinkti pakankamai balsų net tam, kad būtų priimtas trumpalaikio finansavimo įstatymas, kuriame būtų vadovaujamasi 2023 m. galiojančiu išlaidų lygiu ir kuris padėtų užtikrinti, jog vyriausybė išliktų atvira.

Uždarymo atveju kiltų pavojus žmonių, dirbančių tokiose federalinėmis lėšomis finansuojamose įstaigose, kaip nacionaliniai parkai ir muziejai, atlyginimams. Be to, žvelgiant iš politinės perspektyvos, tai gali pakenkti prezidentui Joe Bidenui, kuris 2024 m. sieks perrinkimo. Demokratas tikina, kad vyriausybės finansavimo užtikrinimas „yra viena iš pagrindinių Kongreso pareigų“.

„Jei Atstovų rūmų respublikonai nepradės dirbti savo darbo, turėtume liautis juos rinkę“, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams akcentavo J. Bidenas.

Prezidento administracija taip pat perspėjo, kad pinigų gali netekti 7 mln. žmonių, kurie naudojasi pagalbos maistu programa moterims ir vaikams.

Finansavimo aklavietėje buvo atsidurta po to, kai Atstovų rūmų respublikonai atsisakė paremti vyriausybės išlaidų lygius, dėl kurių anksčiau buvo susitarę J. Bidenas ir pirmininkas Kevinas McCarthy'is – aukščiausias Kongreso respublikonas. Nesutarimų būta ir dėl prašymo skirti papildomą paramą Ukrainai, šios šalies prezidentui Volodymyrui Zelenskiui praėjusią savaitę lankiusis Kongrese ir ten prašius daugiau ginklų kovai su įsiveržusia Rusijos kariuomene.

Abi partijos Senate palaiko galimybę skirti 24 mlrd. JAV dolerių paramos. Tačiau saujelė griežtosios linijos respublikonų Atstovų rūmuose grasina blokuoti bet kokias finansavimo priemones, kurios apimtų šią pagalbą.

„JEI NEGAUSITE VISKO, UŽDARYKITE!“ – vėlų sekmadienį savo socialiniame tinkle „Truth Social“ pareikalavo buvęs prezidentas respublikonas Donaldas Trumpas.

Poliarizacija

Balsavimas dėl biudžeto Kongrese dažnai virsta konfrontacija, kurios metu viena partija naudojasi uždarymo grėsme, kad iš kitos partijos išsireikalautų nuolaidų. Nepaisant to, šios pastangos neretai būna bevaisės.

D. Trumpas, kuris kitąmet taip pat sieks perrinkimo, 2018 m. buvo įstūmęs vyriausybę į 35 dienas trukusį uždarymą dėl sienos kontrolės. Tačiau galiausiai jis atidarė vyriausybę iš demokratų neužsitikrinęs nė vienos nuolaidos.

Iš aklavietės visuomet išeinama dar prieš konfrontacijų virsmą krize, tačiau šiemet ginčus aštrina naujas poliarizacijos lygis ant Kapitolijaus kalvos.

Senate vykstantiems debatams vadovauja du politikos sunkiasvoriai – demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir jo kolega respublikonas Mitchas McConnellas. Pirmadienį jiedu ir Baltieji rūmai surengė pokalbius.

Nors priemonė, kuri padėtų užtikrinti, kad vyriausybė išliktų atvira iki gruodžio pradžios, Senate turi abiejų pusių palaikymą, ji veikiausiai nebūtų paruošta balsavimui iki uždarymo ir nesulauktų griežtosios linijos respublikonų paramos.

Reitingų agentūra „Moody's“ įspėjo, kad vyriausybės uždarymas pakenktų šiuo metu aukštam JAV kredito reitingui.