Tarptautinė koalicija pradėjo bombarduoti IS taikinius Irake ir Sirijoje prieš metus, bet dabar JAV naikintuvai pirmąkart į tokius reidus skris iš Turkijose pagal praeitą mėnesį pasiektą susitarimą su Ankara.

„Šeši JAV Karinių oro pajėgų naikintuvai „F-16 Fighting Falcon“ dislokuoti Indžirliko oro pajėgų bazėje Turkijoje, palaikant kovą prieš ISIL“, – sakoma JAV misijos prie NATO „Twitter“ pranešime, kuriame vartojamas alternatyvus „Islamo valstybės“ akronimas.

Žinia apie tų naikintuvų, pagalbinės įrangos ir apie 300 karių atvykimą į Turkiją buvo patvirtinta JAV pajėgų Europoje štabo pranešime.

„Dislokuotas dalinys priklauso 31-ajam naikintuvų sparnui, besibazuojančiam Aviano oro pajėgų bazėje Italijoje. Tai buvo atlikta po Turkijos sprendimo priimti JAV lėktuvus, vykdančius operacijas prieš ISIL, – sakoma pranešime. – Jungtinės Valstijos ir Turkija, būdamos daugiau negu 60 šalių turinčios koalicijos narės, yra įsipareigojusios kovoti su ISIL, siekdamos taikos ir stabilumo regione.“

Jungtinės Valstijose iki šiol naudojosi Indžirliko oro pajėgų baze tik rengdamos ginkluotų bepiločių lėktuvų atakas prieš IS taikinius Sirijoje, palaikydamos Turkijos oro pajėgų kampaniją prieš kovotojus.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad artimiausiomis dienomis ten atvyks apie 30 JAV naikintuvų, kurie dalyvaus šiose operacijose.

Turkija, kuri yra NATO narė, iki šiol atsisakydavo aktyviai dėtis prie operacijų prieš IS, baimindamasi, kad toks žingsnis bus palankus kurdų kovotojams, kurie kaunasi su džihadistais Sirijoje netoli sienos su Turkija.

Tačiau Ankara pakeitė poziciją po liepos 20 dieną vykdyto didelio sprogdinimo Suručo mieste, esančiame netoli neramaus Sirijos miesto Kobanės. Per tą ataką žuvo 32 žmonės.

Turkija atsakydama liepos 24 dieną pradėjo „antiteroristinę“ kampaniją prieš IS džihadistus Sirijoje ir kurdų separatistų judėjimo PKK kovotojus, surengusius šalyje virtinę atakų.

Vis dėlto iki šiol turkų pajėgų reidai buvo sutelkti prieš PKK taikinius ir tik trijų atakų taikiniai aiškiai buvo IS pozicijos.