Izraelis nedelsdamas pareiškė, kad tas pranešimas „neteisingas“ ir paneigė šnipinėjęs Jungtines Valstijas.

Tačiau dienraščio pranešime, kuriam cituojami dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai, sakoma, kad per tą operaciją žydų valstybė siekė infiltruoti į tas derybas savo agentus ir surinkti kompromituojančios medžiagos, kuri padėtų sužlugdyti planuojamą susitarimą.

Izraelis ne pasiklausydavo pokalbių, bet it gaudavo informacijos iš konfidencialių pasitarimų Jungtinėse Valstijose, taip pat informatorių ir diplomatinių kontaktų Europoje, pareigūnai sakė „The Wall Street Journal“.

Pranešime sakoma, kad Baltuosius rūmus labiau negu šnipinėjimas suerzino faktas, kad Izraelis dalijosi konfidencialia informacija su Amerikos įstatymų leidėjais, stengdamasis nuteikti juo prieš sutartį, turinčią nustatyti apribojimus Irano branduolinei veiklai.

Daugelis JAV respublikonų nusistatę prieš tokią sutartį.

„Vienas dalykas, kai JAV ir Izraelis šnipinėja vienas kitą. Kas kita – kai Izraelis vagia JAV paslaptis ir persiunčia jas JAV įstatymų leidėjams, kad pakenktų JAV diplomatijai“, – laikraštis citavo vieną aukšto rango Amerikos pareigūną, susipažinusį su tuo procesu.

JAV žvalgybos agentūros, šnipinėjančios Izraelį, nustatė, kad vykdoma tokia operaciją pagal perimtus kontaktus tarp Izraelio pareigūnų. Toje informacijoje buvo detalių, kurias, amerikiečių nuomone, buvo įmanoma žinoti tik turinti prieigą prie konfidencialių derybų medžiagos, sakė pareigūnai.

Tačiau Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas atmetė tą pranešimą.

„Tas pranešimas neteisingas. Aišku, kad Izraelis turi ginti savo saugumo interesus, o mes turime savo žvalgybą. Bet mes nešnipinėjame Jungtinių Valstijų. Šiose derybose esama pakankamai dalyvių, įskaitant iraniečius“, – jis sakė Izraelyje.

„Gauname žvalgybos informacijos iš kitų šaltinių, ne iš Jungtinių Valstijų. Instrukcijos yra aiškios jau dešimtmečius: negalima šnipinėti Jungtinių Valstijų – tiesiogiai arba netiesiogiai“, – pridūrė A.Liebermanas.