Pasak atstovo, pirmadienio vakarą 36-erių Mohammadas Saffis buvo išsiųstas atgal į Naująją Zelandiją.

M.Saffiui, kuris yra Naujosios Zelandijos pilietis, tarpvalstybiniai susitarimai leidžia įvažiuoti į JAV be specialios vizos, tačiau imigracijos pareigūnai pareiškė, kad panoręs išklausyti trijų dienų kursą jis taip ir nesugebėjo pasirūpinti reikiama mokslo viza.

Nors M.Saffis ir negavo reikalingos vizos, Teisingumo departamentas jam išdavė oficialų leidimą mokytis pilotuoti "Boeing-727" simuliatorius. Po rugsėjo 11-ąją patirtų sukrėtimų tokį leidimą privalo gauti kiekvienas užsienio studentas, panoręs išklausyti skrydžių mokyklos programą.

Lakūnus rengiančiame aviacijos centre, į kurį vyko M.Saffis, mokėsi ir Ziadas Jarrahis - vienas savižudžių, rugsėjo 11-ąją skridęs užgrobtu "United Airlines" lėktuvu, kuris sudužo Pensilvanijoje.

Jau anksčiau Federalinis tyrimų biuras (FTB) yra patvirtinęs, kad nėra jokių įrodymų, jog M.Saffis susijęs su teroristais.

Liepos 3 dieną M.Saffis buvo sulaikytas Majamyje, į kurį iš Naujosios Zelandijos atskrido per Los Andželą.

Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ir prekybos ministras penktadienį sakė, kad M.Saffis pripažino padaręs klaidą, mėgindamas įvažiuoti į JAV su turistine viza.

M.Saffis kartu su šeima kelerius metus gyveno Oklande. Naujosios Zelandijos piliečiu jis tapo natūralizacijos būdu.

JAV administracija kaltina S.Husseiną remiant terorizmą, o praėjusį mėnesį leidinys "The Washington Post" pranešė, kad JAV prezidentas George W.Bushas Centrinei žvalgybos agentūrai įsakė parengti jo nušalinimo planą.