„Strinda“ pranešė apie „žalą, dėl kurios laive kilo gaisras, tačiau apie aukas šiuo metu nepranešama“, socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) pranešė CENTCOM, pridurdama, kad laivo nelaimės signalą išgirdo ir jam į pagalbą nuskubėjo JAV karinių jūrų pajėgų eskadrinis minininkas.

Ataka įvyko naktį, kai chemines medžiagas gabenantis tanklaivis plaukė Bab-el-Mandebo sąsiauriu, Jemeną skiriančiu nuo šiaurės rytinės Afrikos krantų. Kitame sąsiaurio gale yra Raudonoji jūra – vienas iš pagrindinių kelių į Sueco kanalą.

Tai buvo naujausias išpuolis, kurį surengė Jemeno hučiai, pastaruoju metu raketomis ir bepiločiais orlaiviais vis dažniau atakuojantys netoli kranto esančius laivus.


Nuo to laiko, kai smogikai, reikšdami paramą Gazos Ruože esantiems palestiniečiams, pradėjo savo atakas, Raudonojoje jūroje patruliuojantys JAV karo laivai yra numušę keletą hučių paleistų raketų ir dronų

Lapkričio 19 d. hučiai užėmė prekybinį automobilius gabenusį laivą „Galaxy Leader“ ir privertė jį pasukti į Hodeidos uostą Jemene, kur jis ligi šiol ir yra.

144 metrų ilgio tanklaivis „Strinda“ buvo pastatytas 2006 m. ir atakos metu plaukė link Sueco kanalo.


Laivas priklauso bendrovei „Mowinckel Chemical Tankers“ AS, kurios centrinė buveinė yra Bergene (Norvegija).

Hučių sukilėliai patvirtino apšaudę su Norvegijos vėliava plaukiantį tanklaivį

Jemeno hučių sukilėliai patvirtino atakavę su Norvegijos vėliava plaukiantį tanklaivį. Raketos paleistos į „Strinda“, kai laivas nereagavo į perspėjimus, pranešė grupuotės atstovas.

Agentūra „Reuters“ praneša, kad, laivą valdančios bendrovės duomenimis, „Strinda“ šiuo metu plaukia į saugų uostą. 22 narių – indų – įgula per incidentą nenukentėjo. Pasak JAV kariuomenės, po apšaudymo laive kilo gaisras, esą padaryta nuostolių.

Hučių sukilėliai jau kelias savaites Raudonojoje jūroje atakuoja prekybinius laivus, siejamus su Izraeliu. Irano remiami hučiai teigia tol pulsiantys visus laivus, plaukiančius į Izraelio uostus, kol Izraelis neleis tiekti į Gazos Ruožą maisto produktų ir medicininės pagalbos prekių. Tačiau maistas ir medicinos prekės į palestiniečių teritoriją vis tiekiami.
Irano remiami hučių sukilėliai praėjusiomis dienomis suintensyvino savo atakas prieš prekybinius laivus Raudonojoje jūroje. Pro Jemeno pakrantę eina vienas svarbiausių pasaulio laivybos kelių – iš ir į Sueco kanalą Egipte. Šis kanalas jungia Viduržemio jūrą su Raudonąja jūra, ir tai yra trumpiausia jungtis jūros keliu iš Azijos į Europą. Per Raudonąją jūrą vyksta maždaug 10 proc. visos pasaulio prekybos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)