„Bet koks centrinio banko turtas, kuriuo Afganistano vyriausybė disponuoja Jungtinėse Valstijose, nebus suteiktas talibams“, – pareiškė prezidento Joe Bideno administracijos atstovas.

Be to, praėjusią savaitę, kai Talibanas užėmė virtinę Afganistano provincijų sostinių, JAV iždo departamentas skubiai priėmė sprendimą nutraukti JAV dolerio banknotų tiekimą į Afganistaną, kad pinigai nepatektų į talibų rankas. Tuomet jau buvo parengta išsiuntimui eilinė valiutos siunta, rašo agentūra.

Pasak „Dow Jones“, „šios priemonės yra paskutiniai diplomatinių svertų likučiai, kurie, kaip tikisi Vašingtonas, leis užkirsti kelią politinės ir humanitarinės krizės Afganistane paūmėjimui“.

Sekmadienį iš Afganistano pabėgęs šalies centrinio banko vadovas Ajmalis Ahmady žurnalistams sakė, kad centrinio banko atsargos sudaro apie 9 mlrd. JAV dolerių, tačiau beveik visi rezervai laikomi už šalies ribų.

„JAV patvirtinus priemones, pagal kurias yra blokuojama prieiga prie šių atsargų, talibams yra prieinama apie 0,1 proc. jų apimties“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)