74 metų Josephas Jamesas DeAngelo jaunesnysis prisipažino 8-ajame ir 9-ajame dešimtmetyje įvykdęs 13 žmogžudysčių ir dešimtis išžaginimų pagal susitarimą, leidusį jam išvengti mirties bausmės. Per teismo posėdį Sakramente teisiamasis sėdėjo nejudėdamas, užsidėjęs apsauginę kaukę, kol buvo vardijami jo sadistiniai nusikaltimai.

„Išklausiau visų jūsų pareiškimų. Kiekvieno iš jų. Ir iš tikrųjų atsiprašau kiekvieno, ką nuskriaudžiau“, – sakė J. J. DeAngelo.

Teisėjas Michaelas Bowmanas tuomet skyrė „absoliučiai griežčiausią nuosprendį, kokį šis teismas gali skirti pagal įstatymus“.

J. J. DeAngelo, turintis tris suaugusias dukteris ir vaikaičių, buvo suimtas tik 2018 metais, praėjus trims dešimtmečiams nuo „Auksinės valstijos žudiko“ paskutiniojo išpuolio.

Tyrėjams pavyko surasti šį vyrą, ištyrus nusikaltimo vietose rastus DNR pėdsakus ir susiejus juos su šeimos geneologijos duomenų baze, kuria naudojosi jo giminaičiai.

„Likusieji gyvi pasisakė aiškiai – kaltinamasis nenusipelnė gailestingumo“, – pabrėžė teisėjas, kurio žodžius palydėjo audringi plojimai teismo salėje.

J. J. DeAngelo žinomi užpuolimai prasidėjo 1975 metais – pirmiausiai Sakramento apylinkėse vidurio Kalifornijoje, o paskui – ir kitose valstijos vietose. Šis siautėjimas, regis, staiga baigėsi 1986 metais, kai buvo išžaginta ir nužudyta viena 18-metė.

Užpuolikas, rūpestingai stengdavęsis pakeisti savo išvaizdą, taip pat buvo pramintas „Rytų srities žagintoju“, „Deimantinio mazgo žudiku“ ir „Originaliuoju nakties tykotoju“.

Prokuroras Toddas Spitzeris sakė teismui norėjęs, kad J. J. DeAngelo būtų skirta mirties bausmė.

J. J. DeAngelo advokatai mėgino savo klientą vaizduoti kaip šeimai atsidavusį vyrą, taip pat išreiškė viltį, jog „pripažinęs šiuos nusikaltimus ponas DeAngelo suteikė tam tikros ramybės išgyvenusiems ir jų mylimiems žmonėms“.

J. J. DeAngelo sesuo perskaitė pareiškimą, kuriuo „iš dalies“ kaltino jųdviejų tėvą, prieš savo vaikus vartojusį „psichologinį ir fizinį smurtą“, bet taip pat pabrėžė „vis dėlto neieškanti pateisinimo“.

„Po šiandienos nuosprendžio ponas DeAngelo niekada nebekels grėsmės mūsų aukoms, – sakė prokurorė Diana Becton. – Jis nebeįskaudins jokios kitos sielos.“