Tuo tarpu Baltieji rūmai atmetė raginimus padaryti "strateginę pauzę" JAV karių išvedime, siekiant įvertinti afganų išpuolių, šiemet nusinešusių jau 51 kario gyvybę, poveikį ir sustiprinti NATO pastangas griežčiau kontroliuoti afganų pajėgų kūrimą.

Abu prezidentai aptarė įvairius strateginius klausimus, įskaitant pastangas pažaboti saviškių atakas prieš JAV, koalicijos ir afganų pajėgas, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

B.Obama ir H.Karzai, kurie taip pat kalbėjosi telefonu praeitą savaitę, surengė vaizdo konferenciją saugiu ryšio kanalu, siekdami įvertinti, kaip įgyvendinama Strateginės partnerystės sutartis, pagal kurią numatoma, jog NATO pajėgos turi perduoti atsakomybę už saugumą vietos pajėgoms iki 2014 metų.

Tuo tarpu B.Obamos atstovas Jay Carney atmetė trijų įtakingų senatorių raginimus sustabdyti JAV pajėgų išvedimą iš Afganistano dėl atakų prieš NATO pajėgas, dar žinomų kaip "žalieji prieš mėlynuosius" incidentai.

Respublikonai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas bei nepriklausomas senatorius Joe Liebermanas pasisako už "strateginę pauzę", per kurią būtų įvertinta atsimetėlių afganų išpuolių žala, perspėdami, kad "negalime sau leisti skubėti į nesėkmę Afganistane".

"Per pastaruosius trejus metus (JAV) administracija ne kartą siųsdavo mažiau pajėgų nei patardavo mūsų vadai, o dabar mažina šias pajėgas dideliais kiekiais ir sparčiau nei patarė mūsų vadai", - sakoma senatorių pranešime.

Senatoriai pažymėjo, kad B.Obama "yra sakęs, jog JAV pajėgų išvedimas iš Afganistano bus priklausomas nuo konkrečios padėties".

"Manome, kad šios sąlygos dabar pakankamai keliančios nerimą, kad pateisintų skubų tolesnio JAV karių išvedimo sustabdymą šiuo metu", - nurodė senatoriai.

J.Carney sakė, kad B.Obamos administracija su šia nuomone nesutinka.

"Prezidentas mano, jog absoliučiai būtina tęsti perėjimą prie afganų vadovavimo užtikrinant saugumą po dešimtmetį trukusio karo - juo labiau, kad Afganistane atėjo laikas baigti karą ir palaipsniui perduoti atsakomybę už saugumą afganams", - pabrėžė atstovas.