JAV karinėms pajėgoms ruošiantis vykti į Bagdadą malšinti pilietinį karą, viceprezidentas Dick Cheney paragino amerikiečius turėti drąsos karinę kampaniją vertinti globaliai. Tuo tarpu Irako prezidentas paprašė dar vienos JAV priešininkės Sirijos paramos.

Prabėgus trims dienos po surengto reido Irano vyriausybės biure Irako kurdų sostinėje Arbile, JAV karinės pajėgos pareiškė, jog penki suimti vyrai turėjo ryšių su Irano revoliucijos gvardija, kuri "yra žinoma finansavimo, mokymų, ginklų ir sprogstamųjų įtaisų technologijų teikimu ekstremistinėms grupuotėms, bandančioms destabilizuoti Irako vyriausybę ir užputi koalicijos pajėgas".

Teherane Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Mohammad Ali Hosseini pareikalavo, kad suimti vyrai būtų nedelsiant paleisti, ir pažymėjo, jog jie yra diplomatai, susiję su "konsulato reikalais". Irakas pažymėjo, jog misijai dar nebuvo suteiktas konsulato statusas, tačiau jo veiklai jau gautas leidimas.

Užsienio reikalų ministras Hoshiyar Zebari teigė, jog ginčas atspindi "ploną liniją", kuria JAV okupuotas Irakas privalo vaikščioti naftos turtinguose Artimuosiuose Rytuose. Šalis apsupta Irano, turinčio glaudžių ryšių su Irako vyriausybėje dominuojančiais šiitais musulmonais, ir sunitų valdomų arabų šalių, įtartinai žvelgiančių į Teheraną.

"Mes labai gerbiame JAV požiūrį, politiką ir strategiją, jos yra stipriausios Irako sąjungininkės, tačiau Irako vyriausybė turi savų nacionalinių interesų", - sakė H. Zebaris ir išreiškė viltį, jog suimti vyrai bus išlaisvinti.

Pasak ISNA naujienų agentūros, Irako nacionalinio saugumo ministras problemą aptarė Teherane su Irano žvalgybos ministru.

Arbilo incidentas buvo jau antras toks suėmimas per pastarąjį mėnesį.