Pasak JAV analitikų, vienas JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnas ir Europos diplomatas gruodžio 27 d. „Politico“ paskelbtame straipsnyje sakė, kad J. Bideno administracija ir Europos pareigūnai perkelia savo dėmesį nuo paramos visiškai Ukrainos pergalei į galimybę pagerinti Ukrainos poziciją numanomose derybose su Rusija dėl karo užbaigimo. Pasak „Politico“, tokios derybos greičiausiai priverstų Ukrainą perleisti Rusijai teritorijas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas gruodžio 27 d. pareiškė, kad Vakarai ketina įšaldyti karą Ukrainoje ir vėliau pavadinti tai pergale. Jis retoriškai klausė, kokias pergales JAV pasiekė Vietname, Afganistane ir Irake, pabandžiusios padaryti tą patį. „Nuolatinės S. Lavrovo užuominos apie JAV dalyvavimą karuose Vietname, Afganistane ir Irake rodo, kad S. Lavrovas Vakarų diskusiją apie karo įšaldymą ir pasirengimą galimoms Ukrainos deryboms su Rusija vertina kaip Vakarų pasirengimą susitaikyti su Ukrainos pralaimėjimu“, – teigia ISW.

Pasak JAV analitikų, S. Lavrovas iš esmės sako tą patį, ką ir kiti Rusijos pareigūnai pastaruoju metu – kad Rusija nesuinteresuota įšaldyti karą ar pradėti sąžiningas derybas, bet ir toliau sieks savo ekspansinių teritorinių tikslų, Ukrainos „demilitarizacijos“ .

Anksčiau ISW sakė, kad laikinos paliaubos greičiausiai suteiktų Rusijos kariuomenei laiko pasirengti atnaujintai agresijai prieš Ukrainą ir Rusijos tikslai būtų tokie patys.