Šis išstypęs australas tapo tarptautinio varžymosi subjektu - Švedijos prokurorai nori jį apklausti dėl įtariamos lytinės prievartos ir Didžioji Britanija atsisako leisti jam išvykti į Ekvadorą, kuris pasiūlė jam politinį prieglobstį.

Britanija sako, kad negali leisti J.Assange'ui saugiai išvykti, nes Europoje galioja jo arešto orderis, kuriuo reikalaujama grąžinti jį į Švediją. Negana to, Londonas yra nurodęs, jog gali pasinaudoti mažai žinomu įstatymu Ekvadoro ambasados statusui panaikinti, kad J.Assange'ą būtų galima suimti ir išduoti Švedijai.

Daugybę slaptų JAV dokumentų paskelbęs tinklalapis „WikiLeaks“ yra užsiminęs, kad J.Assange'as sekmadienį po pietų prie Ekvadoro ambasados padarys viešą pareiškimą, bet nenurodė, kaip J.Assange'as gali tai padaryti iškart nesuimtas britų policininkų, kurie visą laiką budi prie ambasados pastato.

Įmanoma, jog J.Assange'as savo pareiškimą padarytų iš ambasados lango ar pasinaudotų teletiltu, kad jam nereikėtų išeiti iš pastato.

Pagal Ekvadoro politinio prieglobsčio pasiūlymą, J.Assange'ui neleidžiama daryti politinių pareiškimų ar dalyti politinio pobūdžio interviu.

Tokie suvaržymai yra standartiniai visiems asmenims, kuriems suteikiamas politinis prieglobstis, sakė vienas Ekvadoro užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, kuris negalėjo skelbti savo pavardės.