Pasirodęs viešumoje jis padėkojo Ekvadorui už pagalbą ginant jo teises ir suteikiant prieglobstį.

„Esu dėkingas Argentinos, Libijos, Brazilijos, Čilės, Bolivijos, Salvadoro, Hondūro, Meksikos, Nikaragvos, Peru, Venesuelos ir kitų Lotynų Amerikos šalių gyventojams ir valdžioms“, - dėkojo J. Assange'as.

Taip pat viešoje kalboje jis išsakė padėką JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Australijos žmonėms, kurie jį palaikė per visus teismų maratonus. „Ačiū už palaikymą tuo metu, kai net šalių valdžia nepalaikė“, - sakė J. Assange'as.

„WikiLeaks“ įkūrėjas savo kalboje atsiprašė savo šeimos, kad negali su jais būti, bet pažadėjo, kad jie vėl bus greitai kartu.

„WikiLeaks" įkūrėjas kalbėdamas iš Ekvadoro ambasados Londone, taip pat paragino JAV prezidentą Baracką Obamą sustabdyti „raganų medžioklę" prieš jo tinklalapį, paskelbusį daugybę slaptų Vašingtono dokumentų.

„Prašau prezidento Obamos pasielgti teisingai, Jungtinės Valstijos privalo atsisakyti savo raganų medžioklės prieš „WikiLeaks", - sakė J.Assange'as, darydamas savo pirmą viešą pareiškimą po to, kai Ekvadoras jam suteikė politinį prieglobstį.

Kaip ir buvo tikimasi, J.Assange'as kalbėjo iš ambasados, kuri yra Londono prestižiniame Naitsbridžo rajone netoli parduotuvės „Harrods", nedidelio balkono. Pranešama, kad jis gyvena mažame kambarėlyje ambasados pastate.

J.Assange'as taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos rizikuoja nustumti pasaulį į žurnalistikos priespaudos erą.

„Kaip pavojus gresia „WikiLeaks", taip jis gresia raiškos laisvei ir visų mūsų visuomenių sveikatai", - sakė jis 10 minučių trukusioje savo kalboje, kurią užbaigė pasaulio žiniasklaidos atstovams parodydamas į viršų iškeltus nykščius.

Julianas Assange
J.Assange'as, kuris vilkėjo mėlynus marškinius ir ryšėjo rudą kaklaraištį, taip pat paragino JAV paleisti savo karį Bradley Manningą, kuris buvo apkaltintas pagalba priešui už tai, kad perdavė „WikiLeaks" slaptas bylas ir kuris dabar laukia teismo.

Be to, „WikiLeaks" įkūrėjas gyrė tą „drąsą", kurią suteikdamas jam politinį prieglobstį pademonstravo šios Pietų Amerikos valstybės prezidentas.

Kaip praneša cnn.com, J. Assange'o advokatas prašo, kad jo atstovaujamam asmeniui būtų suteikta galimybė sėkmingai nukeliauti į Ekvadorą.

„Ponas Assange'as ir toliau kovos už savo teises“, - kalbėjo žmogaus teisių ekspertas Baltasaras Garzonas. Taip pat pranešama, kad „WikiLeaks“ įkūrėjo komanda imsis teisėtų veiksmų, tačiau kokių konkrečiai – nepranešama.

41 metų J.Assange'as ambasadoje pasislėpė birželio 19 dieną, siekdamas išvengti išdavimo Švedijai, kuri nori jį apklausti dėl įtariamo nederamo lytinio elgesio. Ketvirtadienį Ekvadoras jam suteikė politinį prieglobstį.

Šio australo, buvusio kompiuterių įsilaužėlio, šalininkai mano, kad vos atsidūręs Švedijoje jis gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms.

Tai, kad „WikiLeaks" paskelbė daugybę slaptų JAV vyriausybės dokumentų, papiktino Vašingtoną, ir J.Assange'o šalininkai nuogąstauja, kad jis Jungtinėse Valstijose gali būti teisiamas dėl šnipinėjimo ir sulaukti mirties bausmės.