BBC praneša, kad T. Aso pirmadienį sakydamas kalbą pareiškė, jog „Vokietijoje Veimaro Respublikos konstitucija niekam nepastebint buvo pakeista į nacių Vokietijos konstituciją. Kodėl mums nepasimokius iš jų taktikos?“

1933 metais po gaisro Vokietijos parlamente Adolfas Hitleris, kuris tuo metu buvo kancleris, įvedė nepaprastąją padėtį ir apribojo pilietines laisves. Vėliau A. Hitleris išleido aktą, pagal kurį įgijo teisę nesitardamas su parlamentu priimti įstatymus.

T. Aso komentaras sulaukė daug kritikos, ypač iš kaimyninių Kinijos ir Pietų Korėjos.

Taro Aso (Taras Asas)
Japonijos vicepremjeras sakė, kad atsiima savo komentarą apie nacius, nes jis buvo neteisingai suprastas. Anot T. Aso, iš visų jo komentarų matyti, kad jis nacius ir Veimaro konstituciją vertina neigiamai. Tuo tarpu Japonijos ministrų kabineto atstovas pabrėžė, kad ministro pirmininko Shinzo Abe vyriausybė niekuomet teigiamai nevertino nacių vyriausybės.

Konstitucijos reforma yra jautrus klausimas Japonijoje. Japonijos pokarinė konstitucija leidžia šalies kariuomenei imtis tik gynybinio vaidmens. Bet Sh. Abe, kuris turi abiejų parlamento rūmų paramą, užsiminė, kad norėtų sušvelninti ginkluotųjų pajėgų apribojimus. Tam prieštarauja Kinija ir Pietų Korėja, kurias Japonija užpuolė per Antrąjį pasaulinį karą.