Per specialiąją parlamento sesiją įstatymų leidėjai perrinko F. Kishidą premjeru, jo valdančiajai koalicijai užsitikrinus stiprią daugumą praėjusį mėnesį surengtuose visuotiniuose rinkimuose.

Malonaus būdo centristas F. Kishida premjero postą rugsėjį perėmė iš pirmtako Yoshihide Sugos, kuris pareigas ėjo vos metus ir nusprendė nesiekti perrinkimo. Ankstesnio premjero pasitraukimą iš dalies nulėmė visuomenės nepasitenkinimas jo vadovautu atsaku į COVID-19 krizę.

F. Kishidos ministrų kabineto, kuris bus oficialiai paskelbtas vėliau trečiadienį, sudėtis iš esmės yra tokia pat kaip vyriausybės, kurią jis paskyrė tapęs Liberalų demokratų partijos (LDP) lyderiu, išskyrus naują diplomatijos vadovą Yoshimasą Hayashi.

Harvardo universitete studijavęs Y. Hayashi yra dirbęs keliuose vyriausybės postuose, įskaitant Gynybos ministerijos vadovo ir švietimo ministro pareigas.

Jis vadovauja įstatymų leidėjų grupei, propaguojančiai Japonijos ir Kinijos santykius, o kai kurie analitikai jį apibūdino kaip nuosaikų veikėją santykių su Pekinu klausimu.

Y. Hayashi URM vadovo poste keičia Toshimitsu Motegi, kuris buvo paskirtas LDP generaliniu sekretoriumi.

F. Kishidos LDP ir jos koalicijos partnerė „Komeito“ per rinkimus užsitikrino 295 mandatus 465 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose.

Manoma, kad pirmasis naujosios vyriausybės politikos prioritetas bus papildomas biudžetas, įskaitant naują pandeminį išlaidų paketą. Vietos žiniasklaida pranešė, kad šio biudžeto vertė turėtų siekti maždaug 30 trln. jenų (229 mlrd. eurų).

Apskritai nesitikima, kad F. Kishida smarkiai nukryps nuo dabartinių ekonomikos, užsienio politikos ir gynybos pozicijų Japonijoje, o analitikai teigia, kad šis premjeras japonams siūlo tęstinumą, o ne pokyčius.