„Labai vertinu Šiaurės Korėjos sprendimą pakeisti savo poziciją ir pradėti derybas dėl būsimos denuklearizacijos“, – sakė Shinzo Abe.

Jis pridūrė, jog planuoja dar balandį apsilankyti Jungtinėse valstijose ir susitikti su D. Trumpu.

Japonija atsargiai žiūrėjo į pastarųjų žiemos olimpinių žaidynių paskatintą draugiškų santykių atkūrimą Korėjos pusiasalyje, o ketvirtadienį Sh. Abe įspėjo, kad „tuščios kalbos yra beprasmės“.

Tačiau žinią apie numatytą D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą Japonijos premjeras sutiko palankiai ir sakė, jog tai yra „Japonijos, JAV ir Pietų Korėjos bendrų pastangų tęsti didžiulį spaudimą rezultatas“.

„Japonijos ir Jungtinių Valstijų politika nepasikeitė“, – pridūrė jis.

„Toliau maksimaliai spausime (Šiaurės Korėją), kol ji imsis konkrečių žingsnių dėl visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos denuklearizacijos“, – kalbėjo Japonijos vyriausybės vadovas.

Sh. Abe sakė šįryt kalbėjęs su D. Trumpu ir pasakęs jam, jog nori dar balandį apsilankyti Jungtinėse Valstijose ir su juo susitikti.

Pernai Pchenjanas paleido kelias raketas, praskriejusias virš Japonijos teritorijos ir nukritusias į jūrą netoli šalies krantų. Šie raketų bandymai Japonijoje sukėlė panikos ir pykčio bangą.

Ateinančią savaitę Japonijoje laukiama Pietų Korėjos pasiuntinių, kurie turėtų informuoti Sh. Abe apie pastangas sumažinti įtampą.

D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas numatytas gegužės pabaigoje, tačiau tiksli jo data bei vieta kol kas nepaskelbtos.

JAV prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žinutę, kurioje patvirtino sutikęs susitikti su Kim Jong Unu ir sveikino „didelę pažangą“ pastangose įtikinti Pchenjaną nutraukti savo branduolinę programą.

„Susitikimas suplanuotas!“ – parašė jis.