Imperatoriškųjų rūmų agentūros vyriausiasis ūkvedys Shinichiro Yamamoto pranešė, kad Japonijos sumo asociacija dėl „susiklosčiusios padėties“ atšaukė spalio mėnesį imperatoriškajai porai atsiųstą įprastą kvietimą stebėti turnyrą.

„Manome, kad Jų Didenybes yra nusivylę“, – pareigūno žodžius citavo naujienų agentūra „Jiji Press“.

Sumo sporto pasaulį neseniai supurtė virtinė skandalų. Vienas jų susijęs su buvusiu čempionu Harumafuji, gėdingai pasitraukusiu iš šio sporto po praeitais metais įvykusio incidento: stipruolis vakarėlio metu užpuolė savo varžovą sumo imtynininką.

Harumafuji jam gresia 500 tūkst. jenų (apie 3 750 eurų) bauda.

Šis incidentas labai stipriai sukrėtė sumo pasaulį; Harumafuji byla atsidūrė nacionalinės žiniasklaidos dėmesio centre, o asociacija buvo kaltinama prastai valdanti skandalą.

Kitas gėdingas epizodas įvyko naujųjų metų pradžioje, kai paaiškėjo, kad vienas labiausiai autoritetingiausių teisėjų seksualiai priekabiavo prie paauglio sumo mokinio.

Su padėtį galinčiais pakomentuoti sumo asociacijos ir imperatoriškųjų rūmų atstovais susisiekti kol kas nepavyko.

Imperatoriškoji pora ir anksčiau yra pasirinkusi neatvykti į sumo turnyrus po įvairių skandalų, susijusių su imtynininkais - pavyzdžiui, dėl neteisėtų lošimų arba įtarimų, kad dėl kovų baigties buvo iš anksto susitarta.