Vis dėlto, neaišku, kokia bus jos kampanijos pažanga, šaliai būgštaujant dėl galimo importuotų vakcinų stygiaus, o žmonėms, kurie nerimauja dėl šalutinio poveikio, dažnai nenorint skiepytis.

Didžiulė kampanija prasidėjo vyriausybei sekmadienį patvirtinus „Pfizer“ sukurtus ir tiekiamus skiepus, kurie nuo gruodžio naudojami daugelyje kitų šalių.

Japonija atsiliko nuo kitų valstybių, nes paprašė „Pfizer“ atlikti klinikinius tyrimus su japonais, nepaisant ankstesnių bendrovės tyrimų šešiose kitose valstybėse. Pareigūnai teigia, kad to reikėjo norint išsklaidyti daugelio japonų susirūpinimą dėl vakcinų saugumo.

Importuotų vakcinų tiekimo klausimas kelia didelį nerimą dėl stygiaus ir apribojimų Europoje, kur daugelis jų yra gaminamos. Importuotų vakcinų tiekimas nulems vakcinacijos eigą Japonijoje, antradienį sakė už vakcinavimą atsakingas administracinių ir reguliavimo reformų ministras Taro Kono (Taras Konas).

Kai kurie iš 40 000 gydytojų ir slaugytojų iš 100 atrinktų ligoninių visoje šalyje trečiadienį gavo pirmąsias dozes, o antrąsias planuojama suleisti kovo 10 dieną. Pusė paskiepytųjų dalyvaus 7 savaičių trukmės sveikatos tyrime.

Kovo mėnesį bus pradėta skiepyti dar 3,7 mln. sveikatos priežiūros darbuotojų, o balandį – apie 36 mln. 65 metų ir vyresnių žmonių.

Po to bus vakcinuojami žmonės, turintys gretutinių sveikatos problemų, taip pat slaugos namų ir kitų įstaigų slaugytojai, o vėliau, maždaug birželį, ateis kitų gyventojų eilė.

Pasak ekspertų, pagal tokį scenarijų vadinamojo „bandos imuniteto“ pasiekti prieš olimpines žaidynes, turinčias prasidėti liepą, būtų neįmanoma.