Muneo Suzuki kelionė – pirmas žinomas Japonijos įstatymų leidėjo vizitas po pernai prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą, – įvyko po Japonijos prisijungimo prie Vakarų sąjungininkių įvedant sankcijas Maskvai.

„Šį kartą vyriausybė nebuvo informuota apie M. Suzuki vizitą į Rusiją nei prieš, nei po jo“, – sakė atstovas spaudai Hirokazu Matsuno.

„Mes skelbiame įspėjimą... atšaukti keliones į Rusiją, ir nesvarbu, kokiu tikslu, raginame visus piliečius susilaikyti nuo kelionių į Rusiją“, – žurnalistams sakė H. Matsuno.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad pirmadienį M. Suzuki susitiko su užsienio reikalų ministro pavaduotoju Andrejumi Rudenka.

Rusijos pusė pažymėjo, kad Japonijos parlamento narys svariai prisidėjo prie dvišalių santykių plėtojimo, – sakoma antradienį paskelbtame ministerijos pranešime. – Su apgailestavimu konstatuojame, kad per dešimtmečius susiklosčiusį dviejų šalių bendradarbiavimą kryptingai naikina Tokijo vykdoma sankcijų politika, kuria siekiama įtikti JAV, ir antirusiškas „kolektyvinių Vakarų“ kursas“.

Centro dešiniosios opozicinės Naujovių partijos narys M. Suzuki yra ilgametis glaudžių Japonijos ir Rusijos ryšių šalininkas. Jis aktyviai dalyvavo Užsienio reikalų ministerijos programose, skirtose teritoriniams ginčams su Rusija po Antrojo pasaulinio karo spręsti.

Aukštųjų parlamento rūmų narys sekmadienį išvyko „į inspekcinę kelionę“ į Maskvą, AFP sakė jo sekretorius Shinji Akamatsu. M. Suzuki „lankosi nacionalinio intereso požiūriu, remdamasis savo įsitikinimais“, sakė jis.

Partija susitiks su savo nariu M. Suzuki, kai tik jis grįš, sakė vienas partijos atstovas, užsimindamas, kad parlamentaras galėjo pažeisti partijos taisyklę prieš išvykstant pateikti savo kelionės planus.

Valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) generalinis sekretorius Toshimitsu Motegi teigė, kad M. Suzuki vizitas „nėra pageidautinas“. M. Suzuki anksčiau buvo LDP narys, bet pirmojo dešimtmečio pradžioje buvo priverstas ją palikti po jį palietusių kyšininkavimo ir politinio finansavimo skandalų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)