Apie tai paskelbta nepaisant protestų iš žvejų pusės ir iš Kinijos, kuri jau uždraudė vežti maisto produktus iš kelių Japonijos prefektūrų.

Japonija tvirtina, kad laipsniškas vandens, kurio elektrinėje susikaupė daugiau kaip 500 olimpinių plaukimo baseinų, išleidimas į jūrą yra saugus, ir šią nuomonę palaiko JT atominės energijos agentūra.

Ministras pirmininkas Fumio Kishida antradienį, praėjus dienai po derybų su žvejybos pramonės atstovais, kurie tam nepritaria, paskelbė vandens išleidimo datą, „jei tam nesutrukdys oro ir jūros sąlygos“.

2011 metų kovo mėnesį Fukušimos-Daiichi atominę elektrinę sugriovė galingas žemės drebėjimas ir cunamis, per kuriuos žuvo apie 18 tūkst. žmonių, o trys jos reaktoriai išsilydė.

Nuo to laiko operatorė TEPCO surinko 1,34 mln. tonų vandens, naudojamo vis dar labai radioaktyvių reaktorių likučiams aušinti, sumaišyto su gruntiniu vandeniu ir prasiskverbusiu lietumi.

TEPCO teigia, kad vanduo buvo praskiestas ir filtruotas, siekiant pašalinti visas radioaktyviąsias medžiagas, išskyrus tritį, kurio kiekis yra gerokai mažesnis už pavojingą lygį.

„Tritis (iš atominių elektrinių) buvo išleidžiamas dešimtmečius ir neturėjo jokio žalingo poveikio aplinkai ar sveikatai“, – AFP sakė Adelaidės (Australija) universiteto branduolinės energetikos ekspertas Tony Hookeris.

Dabar šis vanduo bus išleidžiamas į vandenyną prie Japonijos šiaurės rytų pakrantės ne didesniu kaip 500 tūkst. litrų per dieną kiekiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją