Užsienio reikalų viceministras Masataka Okano sakė ambasadoriui Wu Jianghao, kad Kinija turėtų deramai informuoti visuomenę, „o ne be reikalo kelti žmonių susirūpinimą pateikdama informaciją, kuri nėra pagrįsta moksliniais įrodymais“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Praėjusią savaitę Kinija uždraudė visų jūros gėrybių importą iš kaimyninės šalies, kai Japonijai pradėjo leisti aušinimo vandenį iš nukentėjusios Fukušimos jėgainės. Tokijas ir Jungtinių Tautų branduolinės saugos tarnyba tvirtina, kad ši operacija saugi.

Nuo tada, matyt, atsitiktinai parinktos Japonijos įmonės, pradedant kepyklomis ir baigiant akvariumais, sulaukia tūkstančių skambučių iš Kinijos numerių. Socialinės žiniasklaidos vartotojai Kinijoje paskelbė šių skambučių įrašus ir vaizdo įrašus, kai kurie iš jų sulaukė dešimčių tūkstančių palankių įvertinimų ir daugybės komentarų.

„Būta daug skambučių ir kitokio persekiojimo (...) kaip įtariama, iš Kinijos. Nuo to laiko padėtis nepagerėjo“, – sakė Okano Wu. „Kinijoje taip pat vyksta nemažai panašių incidentų prieš objektus, susijusius su Japonija. Tai kelia didelį apgailestavimą, esame labai susirūpinę“, – sakoma pranešime.

Savaitgalį Japonijos ambasada paragino dešimtis tūkstančių Kinijoje gyvenančių japonų vengti viešumo, garsiai nekalbėti viešumoje. Pirmadienį Tokijas pranešė sustiprinęs saugumo priemones prie Japonijos mokyklų ir diplomatinių atstovybių Kinijoje. Anot Japonijos žiniasklaidos, būta kelių incidentų, kai į Japonijos mokyklas buvo svaidomi akmenys ir kiaušiniai.

Praėjus 12 metų nuo cunamio, per vieną baisiausių pasaulyje atominių avarijų pažeidusio tris reaktorius, Japonija ėmėsi išleisti nuotekas iš Fukušimos jėgainės į Ramųjį vandenyną, jų kiekis viršija 500 olimpinių plaukimo baseinų tūrį. Jėgainės operatorė TEPCO teigia, kad visi radioaktyvieji elementai buvo išfiltruoti, išskyrus tritį, tačiau jo lygis neviršija saugumo ribų. Pasak Japonijos valdžios institucijų, tai patvirtino testų rezultatai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją