Premjeras Yoshihiko Noda (Jošihikas Noda) per branduolinės krizės tarybos pasitarimą nurodė, kad pažeisti Fukušimos reaktoriai "pasiekė šaltojo uždarymo būklę, o ši avarija dabar yra kontroliuojama", informavo naujienų agentūra "Jiji Press".

"Fukušimos 1-osios branduolinės jėgainės reaktoriai pasiekė šaltojo uždarymo būklę", - Y.Noda pakartojo per ministrų kabineto posėdį.

Oficialus vyriausybės patvirtinimas jėgainę eksploatuojančios bendrovės "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) išvadai, kad reaktoriai buvo ataušinti ir išjungti, buvo būtinas žingsnis, siekiant peržiūrėti aplink elektrinę nustatytas gyventojų evakuacijos zonas, taip pat baigti krizės stabilizavimo darbus ir pradėti nelengvą faktinio jėgainės uždarymo procesą.

Pranešimas apie reaktorių ataušinimą žymi antrojo etapo pabaigą vyriausybės parengtoje sudėtingoje Fukušimos jėgainės visiško uždarymo programoje, kurios įgyvendinimas gali trukti 30 metų ar ilgiau.

Dabar pareigūnai galės pradėti tartis, ar žmonėms, evakuotiems iš mažiausiai radioaktyviomis medžiagomis užterštų teritorijų, galima leisti grįžti namo, nors 20 kilometrų spindulio zona aplink jėgainę tikriausiai liks uždaryta dar daug metų.

Per Fukušinės 1-osios jėgainės avariją buvo evakuoti apie 100 tūkst. žmonių.

Žinia, jog reaktoriai buvo ataušinti reiškia, kad slėgis jų aušinimo sistemoje susilygino su atmosferiniu ir kad jų šerdies temperatūra žemesnė nei 100 laipsnių Celsijaus, todėl grandininė reakcija vykti negali.

Kaip praneša TEPCO, temperatūros davikliai rodo, kad Fukušimos reaktorių sandariosiose kapsulėse temperatūra šiuo metu nukritusi iki maždaug 70 laipsnių Celsijaus.

Vyriausybė taip pat nurodė, kad spinduliuotės intensyvumas aplink jėgainę ne didesnis nei 1 milisivertas per metus ir neviršija prieš šią krizę eiliniams piliečiams nustatytos metinės apšvitos normos.