Praėjus apie septyniems mėnesiams po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama ir Kubos lyderis Raulis Castro sutiko atkurti ryšius, nutrūkusius 1961 metais per Šaltąjį karą, Havana ir Vašingtonas iš naujo atidarė savo visavertes ambasadas abiejose sostinėse.

Tačiau senų priešininkių diplomatai sakė, kad dar lieka išspręsti daug nesutarimų, kad abi šalys galėtų galutinai normalizuoti santykius.

„Šis pasiekimas nežymi pabaigos daugelyje nesutarimų, kurie iki šiol skiria mūsų vyriausybes“, – pabrėžė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, paskelbęs, kad apsilankys Havanoje rugpjūčio 14 dieną.

Jis taps pirmuoju JAV valstybės sekretoriumi, aplankiusiu Kubą po 1945 metų.

„Tačiau jis atspindi tikrovę, kad Šaltasis karas seniai pasibaigė; kad abiejų šalių interesus labiau atitinka angažavimasis, o ne susvetimėjimas“, – teigė J.Kerry.

Pradėjęs kalbėti ispaniškai, J.Kerry pasakė: „Esame pasiryžę gyventi kaip geri kaimynai, remdamiesi abipuse pagarba.“

Liepos 20-oji tapo diena, kurią verta švęsti, „nes šiandien pradedame taisyti, kas buvo sugadinta, ir atverti tai, kas buvo uždaryta daug metų“, pridūrė jis.

J.Kerry pasisakė po susitikimo su Kubos užsienio reikalų ministru Bruno Rodriguezu, kuris tapo pirmuoju nuo 1958 metų tos šalies diplomatijos vadovu, įžengusiu į JAV Valstybės departamentą.

Vis dėlto jų požiūrių skirtumai iškart atsiskleidė, kai B.Rodriguezas paragino Jungtines Valstijas užbaigti jo šalies ekonominį embargą, taip pat grąžinti teritoriją prie pietinės Gvantanamo įlankos, kur veikia JAV karinės bazė.

„Visiškas blokados atšaukimas, neteisėtai okupuotos Gvantanamo teritorijos grąžinimas, taip pat visiška pagarba Kubos suverenumui ir kompensacija mūsų liaudžiai už žmogiškąją ir ekonominę žalą yra būtini, kad galėtume judėti į priekį santykių normalizavimo link“, – pabrėžė jis.

J.Kerry sakė, kad B.Obamos administracija nori atšaukti 1962 metais paskelbtą ekonomikos embargą, ir išreiškė viltį, kad tai bus padaryta „tinkamu laiku“.

Tačiau jis pabrėžė, kad „kol kas nėra jokių ketinimų pakeisti dabartinę nuomos sutartį“, pagal kurią Jungtinės Valstijos nuomojasi karinę bazę Kubos Gvantanamo įlankoje. Toje bazėje taip pat įsikūręs liūdnai pagarsėjęs karinis kalėjimas, kurį B.Obama žadėjo uždaryti.

„Tegyvuoja Fidelis!“

Pirmadienio rytą B.Rodriguezas dalyvavo ceremonijoje Kubos ambasadoje, kur susirinkę apie 500 žmonių skandavo „Tegyvuoja Fidelis!“ ir „Tegyvuoja Raulis!“, kai garbės sargyba iškėlė mėlynai ir baltai dryžuotą vėliavą su raudonu trikampiu ir balta žvaigžde.

Susirinkusieji turėjo omenyje Kubos revoliucijos lyderį Fidelį Castro ir jo jaunesnį brolį Raulį. Pastarasis perėmė prezidento postą iš Fidelio, kai jo sveikata smarkiai pašlijo.

Kubos vėliava taip pat buvo iškelta marmuru išklotame JAV Valstybės departamento vestibiulyje – tarp Kroatijos ir Kipro vėliavų.

Kita vertus, atkurtoje JAV ambasadoje Havanoje, kurioje nuo šiol dirbs apie 360 žmonių, tarp jų 30 amerikiečių, buvo mažai ženklų, rodančių susigrąžintą statusą, o diplomatai laukia ateinantį mėnesį planuojamo J.Kerry vizito, per kurį bus surengta oficiali Amerikos vėliavos iškėlimo ceremonija.

Kubos žmonės gyrė diplomatinių santykių atkūrimą, tikėdamiesi, kad tai ves į jų sunkios ekonominės padėties pagerėjimą.

„Šią dieną reikia švęsti – tai svarbi diena, kuri atneš naujų galimybių“, – sakė 18-metis kubietis Adrielis Gonzalesas.

Abi šalys iki šiol smarkiai nesutaria dėl žmogaus teisių problemų, o Vašingtonas spaudžia Havaną didinti žodžio, tikėjimo ir žiniasklaidos laisvę.

„Tiesa, kad esama gilių skirtumų ... mūsų požiūriuose į žmogaus teisių užtikrinimą visiems piliečiams visoje planetoje, ... kurių neišvengiamai išliks“, – sakė B.Rodriguezas.

Paklaustas, kada būtų galima tikėtis didesnio Kubos politinio atsivėrimo, ministras atšovė, kad tai jau įvyko 1959 metais, kai Fidelis Castro vadovavo komunistinei revoliucijai.

„Mes, kubiečiai, esam labai patenkinti tuo, kaip sugebėjome tvarkyti savo vidaus reikalus“, – pabrėžė jis.

Atsakydamas į kritiką, kad JAV pernelyg skuba atkurti ryšius, J.Kerry sakė radijui NPR, kad „mes palaikėme diplomatinius santykius su Sovietų Sąjunga; palaikėme diplomatinius santykius su anuomet vadinta Raudonąja Kinija.“

„Turime palaikyti ryšius su šalimis, kad galėtume tvarkyti reikalus, o Amerikos piliečiai nukenčia, kai to nedarome“, – pabrėžė valstybės sekretorius.