„JAV ir Prancūzija yra ne vien draugės – mes esame šeima“, – sakė J.Kerry, kuris antradienį susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir užsienio reikalų ministru Laurent'u Fabiusu.

J.Kerry, kuris puikiai moka prancūzų kalbą, pažadėjo: „Įveiksime „Daesh“ (džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, IS) ir visus, kurie dalijasi jų nepakenčiama ideologija, taip pat toliau užjausime tuos, kurie ieško prieglobsčio nuo smurto, skleidžiamo teroristų.

„Kovosime, kad užtikrintume, jog pasaulis, kurį paveldės mūsų vaikai, būtų turtingas meilės ir skurdus neapykantos“, – pridūrė jis.

Amerikos diplomatijos vadovas pareiškė, kad IS kovotojai, kurie prisiėmė atsakomybę dėl didžiausių kada nors Prancūzijoje įvykdytų teroro atakų, nusinešusių 129 žmonių gyvybių, yra „monstrai psichopatai“.

J. Kerry sakė, kad tos atakos nepakeitė JAV pareigūnų, tarp jų prezidento Baracko Obamos, planų dalyvauti pasaulinėje klimato konferencijoje, kuri prasidės Paryžiuje šio mėnesio pabaigoje.
„Nekeisime savo kurso ir neatšauksime savo planų, įskaitant planus atvykti čia, į Paryžių vėliau šį mėnesį per JT klimato konferenciją, – nurodė jis. – Ir prezidentas Obama man šiandien sakė, kaip jis tikisi būti čia ir būti to svarbaus momento dalimi.“

J.Kerry, kuris per savo kadenciją valstybės sekretoriaus poste lankėsi Paryžiuje bent 20 kartų, reiškė solidarumą su Jungtinių Valstijų „seniausia sąjungininke“ praeitą savaitgalį.

Abi šalys dar kartą patvirtino savo karinį bendradarbiavimą, o B.Obama sakė pirmadienį, kad buvo sudarytas naujas susitarimas dėl dalijimosi žvalgybos duomenimis, planuojant aviacijos smūgius Sirijoje.

Nei J.Kerry, nei B.Obama neprisidėjo prie didelių eitynių Paryžiuje po šių metų sausį įvykdytų atakų prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydų maisto parduotuvę, nors į tą solidarumo renginį atvyko daug pasaulio lyderių.

JAV pareigūnai sakė, kad J.Kerry neaplankys penktadienį įvykdytų naujausių atakų vietų dėl saugumo priežasčių.