Buvęs Lenkijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis, vadovaujantis dešiniajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), šiuos prieštaringai vertinamus komentarus išsakė pirmadienį per rinkimų kampanijos renginį Mazovijos Makuvo miestelyje netoli Varšuvos.

„Turim išsiaiškinti, ar teisinga informacija apie kažkokį (Europos Sąjungos) susitarimą, kad į Lenkiją bus atvežta 100 tūkst. musulmonų“, – Lenkijos žiniasklaida citavo J.Kaczynskio žodžius.

„Tai taip pat klausimas sveikatos apsaugos ministrui, – pridūrė jis. – Jau esama ženklų, kad randasi labai pavojingos ligos, seniai nematytos Europoje: cholera Graikijos salose, dizenterija Vienoje; įvairūs parazitai, pirmuonys, kurie nekelia pavojaus tų žmonių (pabėgėlių) organizmuose, bet gali būti pavojingi čia.“

„Tai nereiškia, kad (turime) kažką diskriminuoti, bet patikrinti reikia“, – tęsė J.Kaczynskis.

Šis pareiškimas išprovokavo tūžmingą Andrzejaus Cielinskio, centro kairiosios partijos SdPl vadovo, reakciją.

Jis antradienį sakė Lenkijos naujienų televizijai TVN24, kad J.Kaczynskis „dabar naudoja ne vien neapykantos kalbą, bet ir kalbą, kuri yra Holokausto simbolis“.

„Kadaise kalbėta, kad žydai nešioja šiltinę. Bauginimas parazitais yra nacizmo kalba. Kaczynskis tikriausiai tai žino; jis nėra idiotas“, – pridūrė A.Cielinskis.

Kaip rodo TVN24 užsakymu atlikta viešosios nuomonės agentūros „TNS Polska“ apklausa, PiS turi daugiausiai galimybių laimėti spalio 25 dieną vyksiančius parlamento rinkimus ir užsitikrinti apie 36 proc. balsų.

Dabartinė valdančioji centro dešinioji partija „Pilietinė platforma“ (PO) gali tikėtis 24 proc. balsų, o susivienijimas „Kukiz'15“, pasisakantis už rinkimų sistemos reformą, tikriausiai bus vienintelė kita partija, pateksianti į Seimą, surinkusi daugiau negu 5 proc. balsų.

Prorusiška euroskeptiška partija KORWiN, kuri tikina, kad pabėgėliai įves šariatą (islamo teisę) Varšuvoje, gali tikėtis surinkti tik apie 3 proc. balsų.

J.Kaczynskio vadovaujantis vaidmuo PiS kampanijoje skatina spėliones, kad jis gali perimti premjero postą iš partijos oficialiosios kandidatės Beatos Szydlo (Beatos Šydlo), jeigu PiS užsitikrins absoliučią daugumą.

„Vienu metu jų kandidatas į premjerus buvo Piotras Glinskis. Dabar turime ponią Szydlo. 2005 metais Jaroslawas Kaczynskis sakė, kad jis nebus premjeras, bet gyvenimas parodė kitaip“, – pastebėjo dabartinė PO premjerė Ewa Kopacz, duodama interviu dienraščiui „Gazeta Wyborcza“.

E.Kopacz, kuri iš pradžių kritikavo ES migrantų perskirstymo kvotas, vėliau persigalvojo ir ėmėsi ginti tą sumanymą.

„Negalime sau leisti priimti ekonominių migrantų. Bet turim parodyti solidarumą su žmonėmis, kurie ieško saugios vietos gyventi“, – aiškino ji.