Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pabrėžė, kad negalima suversti atsakomybės kitiems, o Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad ši krizė kelia grėsmę pagrindiniams 28 valstybių Bendrijos pasiekimams.

„Neabejoju, kad šis iššūkis gali pakeisti Europos Sąjungą, kurią mes sukūrėme. Jis turi potencijos sugriauti net tokius (mūsų) pasiekimus, kaip kelionės be sienų“, – sakė D. Tuskas kalbėdamas Europos Parlamente pietiniame Prancūzijos Strasbūro mieste.

„O dar pavojingiau yra tai, kad jis turi potencijos sukurti tektonines permainas Europos politiniame kraštovaizdyje. Ir tos permainos nebūtų į gera“, – sakė jis.

„Dabartiniai laikai labai nepaprasti, reikalaujantys nepaprastų priemonių, nepaprasto pasiaukojimo ir nepaprasto solidarumo“, – kalbėjo D. Tuskas.

Anksčiau Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) pranešė, kad daugiau negu 700 tūkst. pabėgėlių ir migrantų šiais metais pasiekė Europą per Viduržemio jūrą, tęsiantis migrantų krizei šiame žemyne.

Daugiau nei 560 tūkst. žmonių, trokštančių pabėgti nuo karo ir skurdo, daugiausia iš Sirijos, Irako ir Afganistano, pasiekė Graikijos krantus, dar apie 140 tūkst. šiemet atvyko į Italiją, todėl bendras atvykėlių skaičius – daugiau negu 705 200. Pabėgėlių priėmimui numatyti ištekliai tose šalyse baigia išsekti, o pabėgėliams veržiantis per vakarines Balkanų šalis į Vokietiją ir kitas turtingesnes ES šalis, Bendrijoje kyla chaosas.

Vengrija, Serbija, Kroatija kartu su Vokietija ir Austrija sugriežtino savo sienų kontrolę, bandydamos kontroliuoti ir sustabdyti pabėgėlių srautą, tačiau šios priemonės nedavė pageidaujamų rezultatų, nes bandydami pasiekti savo kelionės tikslą migrantai renkasi kitus maršrutus.

J.-C.Junckeris, kuris sekmadienį pirmininkavo Europos Sąjungos ir Balkanų lyderių susitikimui dėl didėjančios pabėgėlių krizės, pareiškė, kad Bendrijai reikia padaryti daugiau.

Jis išvardino kelias iš priemonių, dėl kurių buvo susitarta sekmadienį, tarp kurių yra geresnis šalių dalinimasis informacija, ypač apie sienų uždarymą, ir daugiau pabėgėlių priėmimo vietų Graikijoje ir Balkanuose paruošimas, artėjant žiemai.

Tačiau jis perspėjo europarlamentarus, kad jo planas perkelti maždaug 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų iš Graikijos ir Italijos į kitas Bendrijos šalys „neveikia taip, kaip turėtų“.

Daugelis valstybių, kaip Vengrija ir jos rytinės kaimynės, labai nenori sutikti su joms numatytomis pabėgėlių priėmimo kvotomis, todėl pabėgėlių paskirstymo programa negali įsibėgėti.

„Tai, dėl ko sekmadienį susitarėme, turėtų būti įgyvendinama spontaniškai“, – kalbėjo J.-C.Junckeris.

Būtinybė nuolat organizuoti viršūnių susitikimus, siekiant plataus masto susitarimo dėl to, kaip tvarkytis su šia krize, rodo, kad ES „forma nėra gera“, pridūrė jis.

EK: ES per savaitę nusiųs į Slovėniją 400 policininkų

Europos Sąjunga (ES) per savaitę nusiųs į Slovėniją 400 policininkų, siekdama užtikrinti migrantų srautų kontrolę. Tai antradienį Briuselyje pranešė oficiali Europos Komisijos atstovė Natasha Bertaud.

„Į Slovėniją bus nusiųsta 400 policininkų, ne pasieniečių. Jie bus dislokuoti per savaitę“, – sakė ji žurnalistams.

Spalio 25 d. Briuselyje per ES viršūnių posėdį buvo priimtas eilinis kovos su migracine krize planas. Susitikime dalyvavo tik valstybių, susijusių su „Balkanų maršrutu“, vadovai.

Pagal vieną iš 17 plano punktų numatyta nusiųsti 400 policininkų į Slovėniją siekiant sukontroliuoti migracijų srautus.

Prancūzija skirs 800 tūkst. eurų paramą pabėgėliams Libane ir Irake

Prancūzijos Senatas nusprendė skirti 800 tūkst. eurų paramą pabėgėliams, esantiems Libano ir Irako Kurdistano teritorijoje. Apie tai antradienį pranešė Prancūzijos Respublikos Senato Pirmininkas Gerardas Larcher.

Patikslinta, kad 309 tūkst. eurų bus pervesta į Maltos ordino sąskaitas, – šio ordino darbuotojai teikia medicininę ir socialinę pagalbą priverstiniams persikėlėliams. Lėšų taip pat bus skirta vykdyti Maltos ordino programas Irako Kurdistane, kur planuojama įsteigti koordinacinį pagalbos pabėgėliams centrą.

Dar 155 tūkst. eurų skiriama visuomeninei organizacijai „Oeuvre d'Orient“ – už šias lėšas bus padengtos mokymo išlaidos tūkstančiui sirų jaunuolių, dėl finansinių sunkumų neišgalinčių susimokėti už mokslus. Be to, 385 tūkst. eurų bus skirta Prancūzijos nevyriausybinei humanitarinei Techninio bendradarbiavimo ir plėtros agentūrai (ACTED), kuri rengs psichologinės pagalbos paaugliams-pabėgėliams, atsidūrusiems Irako Kurdistane, programą.