„Vakar, pirmadienį, IDF (Izraelio gynybos pajėgų) kariai žuvo per operacijos „Apsauginis skardis“ (Protective Edge) mūšius“, – sakoma armijos pranešime.

Armija nurodė, kad dar trys kariai buvo sunkiai sužeisti praeitą naktį.

Gazos Ruože per Izraelio pajėgų operaciją, pradėtą liepos 8 vieną, žuvo iš viso 576 palestiniečiai, rodo duomenys, kuriuos antradienį pateikė šio anklavo greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (Ašrafas Kudra).

Nuo puolimo pradžios daugybė Gazos Ruožo gyventojų paliko savo namus: Jungtinės Tautos (JT) nurodė, kad per 100 tūkst. žmonių prisiglaudė 69 mokyklose, vadovaujamose Palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūra (UNRWA).

Izraeliui pradėjus operaciją „Apsauginis skardis“, kurie siekiama numalšinti apšaudymą raketomis iš pajūrio anklavo, palestiniečių kovotojai paleido į žydų valstybės teritoriją 1 570 minosvaidžio sviedinius ir raketas, o izraeliečių priešraketinės gynybos sistemos numušė dar 396, pranešė armija.

Nuo naujausio konflikto pradžios dėl apšaudymo raketomis ir minosvaidžių sviediniais žuvo du Izraelio civiliai.

Izraeliui tęsiant puolimą Gazoje, pasaulis ragina siekti paliaubų

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) antradienį lankosi Kaire, į kurį atvyko tarpininkauti siekiant paliaubų tarp Izraelio ir judėjimo „Hamas“ po dvi savaites trukusių susirėmimų, jau pareikalavusių daugiau nei 570 palestiniečių gyvybių.

Dauguma žuvusiųjų per Izraelio vykdomą apšaudymų ir antskrydžių kampaniją Gazos Ruože, kuri tęsiasi jau 15-tą dieną, yra moterys ir vaikai. Per kovos veiksmus taip pat žuvo 27 žydų kariai ir du civiliai žmonės.

Pasaulio galios ragina „Hamas“ sutikti su Egipto iniciatyva dėl paliaubų ir liautis leisti raketas į Izraelio teritoriją. Kol kas „Hamas“ atsisako paklusti šiems reikalavimams.

„Tik „Hamas“ dabar turi priimti sprendimą apsaugoti nekaltus civilius žmones nuo šio smurto“, - sakė J.Kerry.

Ban Ki-moonas savo ruožtu pareiškė, kad „smurtas turi liautis dabar pat“.

J.Kerry, atvykęs į Kairą paremti pastangų pasiekti paliaubas, pažadėjo 47 mln. dolerių humanitarinę pagalbą nuniokotam Gazos Ruožui.

Arabų Lygos vadovas Nabias al Arabi taip pat paragino „Hamas“ sutikti su Egipto siūlymu sustabdyti susirėmimus, kurį judėjimas praėjusią savaitę atmetė.

JAV valstybės sekretorius antradienį planuoja susitikti su Egipto vadovybe, įskaitant prezidentą Abdel Fattahą al Sisi.

Visgi amerikiečių pareigūnai pripažįsta, kad šį kartą pasiekti paliaubas gali būti kur kas sudėtingiau nei anksčiau, turint galvoje, kad Egiptas, ilgą laiką buvęs svarbiausias regioninis tarpininkas, turi mažai įtakos „Hamas“ po to, kai armija pernai nuvertė islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi.

J.Kerry gynė JAV sąjungininko Izraelio teisę smogti raketas leidžiantiems „Hamas“ kovotojams, tačiau išreiškė susirūpinimą dėl didžiulio civilių aukų skaičiaus.

„Esame labai susirūpinę dėl Izraelio pagrįstų ir legitimių pastangų apsiginti pasekmių“, - sakė JAV diplomatijos vadovas žurnalistams po susitikimo su JT vadovu, ragindamas „Hamas“ sutikti su Egipto siūlomu ugnies nutraukimu.

Ban Ki-moonas savo ruožtu sakė, kad „Hamas“ turi „nedelsiant nutraukti apšaudymus raketomis“, ir pridūrė, jog supranta Izraelio karinį atsaką, tačiau „egzistuoja proporcingumo principas... o dauguma aukų yra palestiniečiai“.