Izraelis yra paskelbęs oficialią išvada, jog Iranas dabar turi spartesnių centrifugų, leidžiančių gaminti smarkiai prisodrintą, atominiams užtaisams tinkamą uraną ir mažai prisotintos žaliavos, aplenkiant vidutinio prisodrinimo stadiją, kuri kėlė didžiausią nerimą žydų valstybei.

Irano naujoji vyriausybė demonstravo susitaikymo pastangas, artėjant Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos kasmetei sesijai, sutikdamas dalyvauti derybose dėl branduolinės programos, per kurias Irano užsienio reikalų ministras susitiktų su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

JAV pareigūnai taip pat sakė, kad šią savaitę prezidentas Barackas Obama gali susitikti su Irano lyderiu Hassanu Rouhani, o toks žingsnis būtų itin svarbus po ilgiau nei tris dešimtmečius trukusio priešiškumo.

Izraelis laikosi pozicijos, kad Irano branduolinė programa kelia grėsmę žydų valstybės egzistavimui ir kad Teheranas jau po pusmečio gali pasigaminti pirmąjį atominį užtaisą. Izraelis baiminasi, kad Vakarų valstybės gali sušvelninti savo spaudimą ir griežtas sankcijas mainais į Teherano pažadą apriboti savo programą.

Tuo tarpu pats Iranas neigia siekiantis pasigaminti atominių ginklų.

Paklaustas, ar B.Obama ir H.Rouhani paspaus vienas kitam ranką, Izraelio ministras Yuvalis Steinitzas atstovaujantis savo šaliai JT forume Niujorke, pareiškė: „Tikiuosi, kad ne. Nežinau.“

„Tačiau iš tiesų svarbus dalykas yra ne vien žodžiai ir ženklai. Svarbu veiksmai. Svarbu rezoliucijos“, – Y.Steinitzas sakė Izraelio armijos radijui.

„Labai tikiuosi, kad viskas pasaulis, pirmiausiai Jungtinės Valstijos, pasakys: „Gerai, malonu matyti šypsenas, girdėti naują retoriką, tačiau kol nepakeisite savo elgesio, kol nepadarysite realių nuolaidų branduoliniame projekte, ekonominės sankcijos bus tęsiamos, o jeigu reikės, jos bus papildytos karine grėsme“, – pridūrė jis.

Iranas atmetė kelias JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, turinčias apriboti jo branduolinės programos karinį potencialą. Šiitiška respublika taip pat ragino sutelkti dėmesį į branduolinį arsenalą, kurį tikriausiai turi Izraelis, nors žydų valstybė to niekada nėra oficialiai pripažinusi.