Gazos Ruožo greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (Ašrafas Kudra) sakė, kad penki žmonės žuvo Džabalijoje anklavo šiaurinėje dalyje, trys – Gazos miesto rajonuose Zeitune ir Šeich Radvane, vienas – Nuseirato gyvenvietėje regiono centrinėje dalyje, o dar vienas vaikas žuvo pietiniame Rafaho mieste.

Nuo konflikto pradžios liepos 8 d. Izraelio armija smogė 4 686 taikiniams Gazos Ruože.

Per tą patį laikotarpį žydų valstybės teritorijoje nukrito 2 560 raketos ir minosvaidžių sviediniai, paleisti Gazos Ruožo kovotojų, nurodė viena kariuomenės atstovė. Dar 556 raketas numušė gynybos sistema „Geležinis kupolas“ (Iron Dome).

Iš Gazos Ruožo leidžiamos raketos ir sviediniai užmušė du civilius izraeliečius ir viena žemės ūkio darbininką tailandietį, o 64 Izraelio kariai žuvo per susirėmimus ir bombardavimus anklave bei jo apylinkėse.

Kilo įtūžis

Izraelis paskelbė pirmadienį septynioms valandoms nutrauksiantis ugnį didžiojoje Gazos Ruožo teritorijos dalyje, pasaulyje kilus pasipiktinimui dėl pražūtingo smūgio vienai Jungtinių Tautų (JT) mokyklai palestiniečių teritorijoje.

Apie vienašališkas paliaubas, paskelbtas jau keturias savaites tęsiantis konfliktui su Gazos Ruožą faktiškai kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“, buvo pranešta po to, kai galingosios šalys griežtai pasmerkė ataką, per kurią žuvo dešimt vienoje mokykloje prisiglaudusių palestiniečių. Izraelis taip pat išveda dalį savo karių iš palestiniečių anklavo.

Izraelio armija nurodė, kad 7 val. „humanitarinis langas“ bus atvertas 7–14 val. Grinvičo (10–17 val. Lietuvos) laiku visame palestiniečių anklave, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, „kur susirėmimai tebevyksta ir tebėra Izraelio karių“.

Armija savo pranešime perspėjo, kad ji „atsakys į bet kokius mėginimus išnaudoti šį langą“ ir paliaubų metu atakuoti civilius arba karius. Šis ugnies nutraukimas – jau šeštasis, kurį Izraelis paskelbė nuo konfrontacijos pradžios liepos 8-ąją.

Pranešimas apie paliaubas buvo nepatikliai sutiktas islamistų judėjimo „Hamas“, kurio atstovas Sami Abu Zuhri paragino Gazos Ruožo gyventojus elgtis atsargiai.

„Vienašališkos paliaubos, paskelbtos Izraelio, yra mėginimas nukreipti dėmesį nuo Izraelio vykdomų žudynių“, – sakė jis.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pareiškė, kad ataka prieš mokyklą, kurioje yra prisiglaudę apie 3 000 palestiniečių, palikusių savo namus dėl kautynių, yra „moralinis papiktinimas ir nusikalstamas veiksmas“.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki pažymėjo, kad Vašingtoną „pašiurpino“ ta ataka, ir paragino atlikti „išsamų ir skubų“ tyrimą.

Pirmadienį paryčiais paskelbtame pranešime Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad „Izraelis netaiko savo ugnies į civilius ir apgailestauja dėl bet kokios atakos, kuri netyčia kliudo civilius“, konkrečiai neužsimindamas apie ataką prieš mokyklą.

Izraelio veiksmus prilygino Hitlerio siautėjimui

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį apkaltino Izraelį sąmoningai žudant palestinietes motinas ir perspėjo, kad žydų valstybė "nuskęs savo liejamame kraujyje", sutelkdamas dėmesį į užsienio politiką paskutinę prezidento rinkimų kampanijos savaitę.

Kreipdamasis į šimtus tūkstančius šalininkų per iki šiol didžiausią savo kampanijos renginį prieš rugpjūčio 10-ąją vyksiančius rinkimus, R.T.Erdoganas vėl prilygino Izraelio veiksmus Adolfo Hitlerio vykdytoms žudynėms.

Dėl panašių ankstesnių komentarų Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu kaltino Turkijos lyderį antisemitizmu, o Vašingtonas taip pat išsakė griežtą kritiką.

"Kaip ir Hitleris, kuris norėjo sukurti rasę be jokių trūkumų, Izraelis siekia to paties tikslo", - R.T.Erdoganas sakė didžiulei žmonių miniai, susirinkusiai vienoje Stambulo arenoje.

"Jie žudo moteris, kad jos negimdytų palestiniečių; jie žudo kūdikius, kad šie neužaugtų; jie žudo vyrus, kad nebūtų kam ginti savo šalies ... Jie nuskęs kraujyje, kurį praliejo", - pridūrė jis.

R.T.Erdogano pareiškimus griežtai pasmerkė JAV žydų lyderis, kuris pareiškė, jog Turkijos premjeras yra "mūsų laikų Josephas Goebbelsas", A.Hitlerio propagandos ministras.

"Atėjo laikas pasaulio lyderiams pasakyti, kad jis dabar peržengė ribą, kad jis įžengė į antisemitizmos sritį ir kad pasaulis to netoleruos", - naujienų agentūrai "Reuters" sakė rabinas Marvinas Hieras, Simono Wiesenthalio centro padalinio Los Andžele įkūrėjas ir dekanas.

Turkijoje, kurioje dauguma gyventojų yra sunitai, palestiniečiams reiškiamas didelis palaikymas, o protestuotojai pastarosiomis savaitėmis ne kartą buvo išėję į gatves protestuoti prieš Izraelio puolimą Gazos ruože.

Daugiau negu 50 mln. turkų šį sekmadienį galės balsuoti pirmuosiuose tiesioginiuose prezidento rinkimuose.

Praeitą mėnesį atliktų dviejų apklausų rezultatai rodė, kad R.T.Erdoganą palaiko 55-56 proc. potencialių rinkėjų ir kad jis 20 procentinių taškų lenkia pagrindinį opozicijos kandidatą Ekmeleddiną Ihsanoglu.

Diplomatas ir akademikas E.Ihsanoglu, devynerius metus vadovavęs Islamo bendradarbiavimo organizacijai, kaltino R.T.Erdoganą populizmu dėl jo antiizraelietiškos retorikos.

"Manau, užsienio politikos klausimai yra naudojami vidaus politikoje, siekiant sutelkti žmones, tačiau tai sukelia problemų ir įvaro vyriausybes į kampą", - E.Ihsanoglu, kurio kampanijos renginiai buvo daug mažesnio masto negu R.T.Erdogano, sakė duodamas interviu "Reuters" praeitą savaitę.

Kurdų kandidatas Selahattinas Demirtasas, kuris pagal populiarumą smarkiai atsilieka nuo dviejų pagrindinių kandidatų, sekmadienį ragino R.T.Erdoganą nutraukti ekonominius ir karinius ryšius su Izraeliu, užuot "klykavus ir šūkavus". Turkija anksčiau buvo viena iš artimiausių Izraelio sąjungininkų savo regione.

Izraeliui paskelbus paliaubas smūgis Gazos mieste nusinešė vaiko gyvybę, dar 30 žmonių nukentėjo

Vienas vaikas žuvo, o dar 30 žmonių buvo sužeisti pirmadienį per smūgį pabėgėlių stovyklai Gazos mieste, praėjus kelioms minutėms po Izraelio paskelbtų paliaubų pradžios, pranešė medikai.

To smūgio taikiniu tapo vienas namas pajūryje įsikūrusioje Šatilo pabėgėlių stovykloje, o per šį incidentą žuvo viena aštuonmetė, greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra sakė naujienų agentūrai AFP.

Incidento liudininkai tvirtino girdėję raketos, paleistos iš Izraelio armijos naikintuvo F16, zvimbimą, bet armija tų pranešimų kol kas nekomentavo ir sakė ištirsianti tą įvykį.

Pasak AFP korespondento, smūgis buvo suduotas 10 val. 6 min. vietos (ir Lietuvos) laiku – praėjus 6 min. po to, kai Izraelis pradėjo laikytis vienašališkai paskelbtų humanitarinių paliaubų, kurios turėtų trukti septynias valandas.

Smūgis namą suplojo kaip blyną, palikdamas gelbėtojams tik vos pralendamą angą patekti į vidų.

Vis dėlto jie sugebėjo ištraukti pižamą dėvėjusios jaunos merginos, kurios nugara buvo sužalota keliose vietose, kūną.

Gazos Ruožo anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė nesilaikysiantis ugnies nutraukimo ir perspėjo žmones iš namų išeiti tik „laikantis didžiausio atsargumo“.

Izraelio armija nurodė, kad laikinų paliaubų bus laikomasi visoje Gazos Ruožo teritorijoje, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, esančio prie sienos su Egiptu, kur tebėra izraeliečių karių ir tebevyksta susirėmimai.

JT teisingai pasielgė, pasmerkdamos mokyklos ataką Gazos Ruože, sako Britanijos premjeras

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Tautos (JT) „teisingai“ pasielgė, kritikuodamos Izraelio pajėgų įvykdytą vienos JT mokyklos subombardavimą Gazos Ruože, tačiau nepasakė, ar toks incidentas yra tarptautinės teisės pažeidimas.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškė, kad sekmadienį įvykdyta ataka, nusinešusi dešimt palestiniečių, kurie buvo prisiglaudę toje mokykloje pietiniame Rafaho mieste, gyvybes yra „moralinis papiktinimas ir nusikalstamas veiksmas“.

Tuo tarpu D.Cameron sakė nacionaliniam transliuotojui BBC: „JT pasisakė labai aiškiai, ir manau, kad jie teisingai elgiasi, kalbėdami labai aiškiai.“

„Tarptautinė teisė yra aiški, o į civilius taikytis visiškai neteisinga ir neteisėta – jeigu nutiko būtent tai“, – pabrėžė Britanijos lyderis.

Izraelio saugumas nepateisina „civilių skerdynių“, sako Prancūzija

Izraelio teisė į saugumą nepateisina jo veiksmų Gazos Ruože, pirmadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas, ragindamas tarptautinę bendruomenę rasti tokį to konflikto politinį sprendinį, kurio būtų privalu laikytis.

„Kiek dar reikės mirčių, jog būtų sustabdyta tai, kas turi būti vadinama skerdynėmis Gazoje?“ – sakoma L.Fabiuso pranešime.

„Izraelio ir Prancūzijos draugystės tradicija yra sena, o Izraelio teisė į saugumą – absoliuti, tačiau ši teisė nepateisina vaikų žudymo ir civilių skerdynių“, - priduriama jame.