Ministrai užsipuolė generolą po to, kai jis pranešė apie suformuotą komisiją tirti kariuomenės padarytas klaidas, dėl kurių Palestinos islamistų judėjimas „Hamas“ spalio 7 d. galėjo netikėtai užpulti Izraelį.

Keletas žiniasklaidos priemonių penktadienį pranešė, kad vėlai vakare vykusiam posėdžiui besibaigiant kilo „audringas ir piktas ginčas“. Valstybinis transliuotojas „Kan“ pranešė, jog, vieno iš dalyvių žodžiais tariant, prasidėjo „visiška anarchija“.

Galų gale, po to, kai keletas karininkų supykę išėjo iš salės, ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė, kad Gazos Ruožo ateičiai po karo aptarti sušauktas posėdis baigtas, pranešė žiniasklaida.

Vyriausybė šių pranešimų kol kas nepatvirtino.

H. Halevi buvo asmeniškai užgauliojamas žodžiu. Dešiniųjų pažiūrų kabineto nariai kritikavo tai, kad tyrimas bus atliekamas tuo metu, kai vis dar vyksta mūšiai. Karštai paprieštarauta ir buvusio gynybos ministro Shaulo Mofazo skyrimui vadovauti tyrimo komisijai.

Eidamas gynybos ministro pareigas Sh. Mofazas buvo atsakingas už Izraelio pasitraukimą iš Gazos Ruožo 2005 m. Keletas dešiniųjų pažiūrų ministrų šiuo metu ragina po karo naujai apgyvendinti Gazos Ruožą.

Ketvirtadienį gynybos ministras Yoavas Gallantas atmetė mintį, kad po karo „Gazos Ruože būtų civilių izraeliečių“.

Nurodoma, kad Izraelio karo kabineto ministras Benny Gantzas apkaltino B. Netanyahu už ministrų „politiškai motyvuotą išpuolį“ „karo viduryje“. Jis niekada nėra susidūręs su tokiu elgesiu vyriausybės posėdyje. B. Netanyahu partija „Likud“ su šia kritika nesutiko.

B. Gantzas, kurio partija naujausių apklausų duomenimis šiuo metu Izraelyje sudarytų stipriausią frakciją, taip pat gynė H. Halevi sprendimą suformuoti komisiją, pranešė žiniasklaida. Gerai, kad štabo vadas nori prisiimti atsakomybę už spalio 7 d. katastrofą – be to, tokia jo pareiga.

Leidinio „The Times of Israel“ nuomone, kariuomenei pripažinus savo klaidas, vyriausybė galbūt pajustų spaudimą pati panagrinėti savo nesėkmes, dėl kurių galimai ir kilo ministrų kritika.

B. Netanyahu, kuriam pačiam buvo pareikšti kaltinimai korupcija ir dėl to buvo pradėtas teismo procesas, nenori, kad tyrimas būtų pradėtas iki karo Gazoje pabaigos. Kritikai kaltina jį vilkinant karo pabaigą, kad išsilaikytų valdžioje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)