32 metų Iyadas Hallakas buvo nužudytas 2020 metų gegužę, kuomet ėjo į savo specialiųjų poreikių mokyklą Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, pareigūnams klaidingai pagalvojus, kad jis buvo ginkluotas.

Pasak I. Hallako artimųjų, jo protinis amžius buvo kaip aštuonmečio, o liudininkai sakė, kad vyras supanikavo, kai policija ėmė ant jo šaukti.

I. Hallakas, kaip buvo pranešta, puolė bėgti, o policija pradėjo jį vytis ir šaudyti jam į kojas.

Policininkai teigė pagalvoję, kad I. Hallakas mėgino išsitraukti pistoletą, nors jis iš tikrųjų ieškojo kišenėje savo telefono.

„Nors Iyadas gulėjo ant žemės ir buvo sužeistas po pirmojo šūvio, nieko nelaikė rankose ir nepadarė nieko, kas tai pateisintų, įtariamasis šovė į viršutinę Iyado kūno dalį“, – rašoma kaltinamajame akte.

Jo laidotuvėse sudalyvavo tūkstančiai gedinčiųjų, o internete pasklido saitažodis #PalestinianLivesMatter (Palestiniečių gyvybės svarbios), primenantis apie masinius protestus prieš policijos brutalumą ir rasizmą Jungtinėse Valstijose.

Teisingumo ministerija pernai nustatė, kad pareigūnas nesilaikė policijos taisyklių dėl tarnybinio ginklo panaudojimo, taip pat, kad I. Hallakas „įvykio vietoje nekėlė pavojaus policijai ar civiliams gyventojams“.

Nužudymu įtariamas pareigūnas, kurio vardas neskelbiamas, gali būti nuteistas kalėti iki 12 metų, jei bus pripažintas kaltu.

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas I. Hallako žūtį tuo metu pavadino „karo nusikaltimu“ ir „egzekucija“, o tuometinis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad įvyko „tragedija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)