Humanitarinės pagalbos grupės paskelbė pavojų dėl „apokaliptinės“ humanitarinės situacijos Palestinos teritorijoje, perspėdamos, kad joje esančius žmones netrukus gali įveikti ligos ir badas.

Gazą valdanti „Hamas“ sekmadienį paskelbė, kad Izraelis įvykdė keletą „labai kruvinų reidų“, nukreiptų prieš pietų regiono Chan Junio miestą ir kelią, kuris iš jo veda į netoli Egipto sienos esantį Rafos miestą.

„Hamas“ ir Palestinos islamo džihado grupuotei artimas šalinis naujienų agentūrai AFP pranešė, kad sekmadienį abi grupuotės netoli Chan Junio „aršiai kovėsi“ su Izraelio pajėgomis. Agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad miesto regione aidi sprogimai.

Naujausiais „Hamas“ kontroliuojamos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per du mėnesius siaurame ruože jau žuvo mažiausiai 17 700 žmonių.

Po spalio 7 d. precedento neturinčių išpuolių, per kuriuos „Hamas“ teroristai kirto gerai saugomą Gazos sieną ir, Izraelio valdžios teigimu, nužudė maždaug 1 200 žmonių bei paėmė įkaitų, Izraelis prisiekė sunaikinti šią grupuotę.

Šeštadienį Izraelis pranešė, kad Palestinos teritorijoje vis dar yra 137 belaisviai.

Kadangi saugių vietų ruože beveik neliko, šeštadienį visame Gazos Ruože žmonės prieglobsčio ieškojo ligoninėse.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad šiaurėje esančiame Gazos mieste nebeveikiančioje ir per Izraelio antpuolį praėjusį mėnesį apgriautoje Al Šifos ligoninėje glaudėsi tūkstančiai žmonių.

Ligoninės kiemeliuose ir sode tarp sugriuvusių sienų stovėjo šimtai improvizuotų palapinių iš audinių ir plastiko.

Miesto Šedžiajos gyventojas 56 m. Suheilas Abu Dalfa sakė, kad jam teko bėgti nuo Izraelio lėktuvų ir tankų.

„Tai buvo beprotystė. Į mūsų namą pataikė sviedinys ir sužeidė mano dvidešimtmetį sūnų“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo jis.

„Mes sprukome į senamiestį, aplinkui sproginėjo bombos, viskas buvo sugriauta... nežinojome, kur eiti“, – kalbėjo jis.

„Nežinome, ar jie ir vėl šturmuos ligoninę.“

„Hamas“ sveikatos apsaugos institucijos pranešė, kad į Al Aksos kankinių ligoninę Deir al Balahe centrinėje Gazos dalyje per parą pristatyti 71 žmonių palaikai.

O teritorijos pietuose į Chan Junio Nasero ligoninę buvo pristatyti 62 kūnai, nurodo institucijos.
Ligoninėje esantis naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė matęs ant improvizuotų neštuvų gulintį vaiką ir daugiau ant žemės sėdinčių ir kol jiems bus suteikta pagalba laukiančių žmonių. Tuo tarpu ugniagesiai lauke liejo vandenį ant degančio pastato, į kurį pataikė Izraelio raketa.

Padėtis „nėra tiesiog katastrofiška – ji apokaliptinė“, – teigė organizacijos „Oxfam“ atstovė Bushra Khalidi.

„Mirties nuosprendis vaikams“

Skaičiuojama, kad vidiniais pabėgėliais tapo 1,9 mln. iš 2,4 mln. Gazos gyventojų.

Negalėdami išvykti iš siauros teritorijos, jie netoli Egipto pasienio kontrolės punkto esantį Rafos miestą pavertė milžiniška stovykla.

Jungtinių Tautų vaikų teisių gynimo agentūra šeštadienį pranešė, kad konflikto metu namus teko palikti beveik milijonui vaikų.

Mūšiams pietų Gazoje, kur Izraelis pirmiau yra nurodęs civiliams ieškotis prieglaudos, tampant vis intensyvesniais, vaikams saugių vietų darosi vis mažiau.

„Jie varomi vis tolyn ir tolyn į mažytes, perpildytas teritorijas, kuriose nėra vandens, maisto ar apsaugos, todėl patiria didesnę kvėpavimo takų ligų, infekcijų ir per vandenį plintančių ligų riziką“, – teigė UNICEF atstovė Adele Khodr.

Hamas ir Izraelio karas

„Apribojimai ir sunkumai tiekiant gyvybes gelbstinčią pagalbą į Gazos Ruožą yra dar vienas mirties nuosprendis vaikams.“

Didėjant nerimui dėl prastėjančios humanitarinės padėties Gazoje, Izraelio kariuomenės vadas Herzis Halevis paragino savo karius „atkakliau vykdyti“ savo kampaniją.

„Matome, kad žūsta vis daugiau ir daugiau teroristų, vis daugiau teroristų sužeidžiama, o pastarosiomis dienomis teroristai taip pat ėmė pasiduoti į nelaisvę – tai ženklas, kad jų tinklas yra“, – Jeruzalėje surengtos ceremonijos metu kalbėjo jis.

Nacionalinio saugumo patarėjas Tzachis Hanegbis Izraelio televizijai sakė, kad buvo nukauta 7 000 „teroristų“, nors iš kur buvo gautas šis skaičius nenurodė.

Tel Avive keletas izraeliečių surengė taikos demonstraciją.

Dar šimtai žmonių susirinko vadinamojoje Įkaitų aikštėje, reikalaudami išgelbėti „Hamas“ laikomus įkaitus ir nešdamiesi transparantus su tokiais užrašais, kaip „Jie mumis pasikliauna, kad išvaduosime juos iš pragaro“.

Izraelio kariuomenė pranešė kampanijos metu praradusi 93 karius. Dar du kariai buvo sužeisti per nepavykusį mėginimą ketvirtadienio naktį išvaduoti įkaitus.

„Hamas“ pranešė kad per šią operaciją žuvo vienas įkaitas – 25 m. Saharas Baruchas. Tai vėliau patvirtino vieno iš labiausiai per spalio 7 d. išpuolius nukentėjusių Bierio kibuco atstovai.

Smūgis JT pajėgoms

Penktadienį neeilinę JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl paliaubų vetavo Jungtinės Valstijos, kurių pasiuntinys Robertas Woodas pareiškė, kad pasiūlymas buvo „atitolęs nuo tikrovės“, o jį priėmus Gazoje toliau karaliaus „Hamas“.

„Hamas“ remiantis Iranas po šio veto perspėjo dėl „nekontroliuojamo situacijos regione sprogimo“.
Irano remiami Jemeno husių sukilėliai šeštadienį pagrasino pulsią visus į Izraelio uostus plaukiančius laivus, nebent į apsiaustą Gazos Ruožą būtų leidžiama pristatyti maisto ir medikamentų.

Prancūzijos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad prancūzų fregata Raudonojoje jūroje numušė du į jos pusę nuo Jemeno krantų skriejusius bepiločius orlaivius.

Hamas ir Izraelio karas

Baimę, kad konfliktas gali išplisti po regioną, kursto ir nuolatiniai Izraelio kariuomenės susišaudymai su Irano remiamo Libano judėjimo „Hezbollah“ smogikais.

Izraelio kariuomenė pranešė šeštadienį atsakiusi į nenurodytas „atakas“ iš Libano, be kita ko, naudojant naikintuvus.

Šeštadienį smūgis suduotas pietų Libane esantiems Jungtinių Tautų taikdariams. JT nurodė, kad per smūgį niekas nenukentėjo ir pridūrė, kad bandoma išsiaiškinti, iš kur smūgis buvo suduotas.

Smurto protrūkiai stebimi ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante, kur, sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, šeštadienį žuvo trys žmonės.

Kariuomenė pirmiau pranešė nuo Izraelio karo su „Hamas“ pradžioje Vakarų Krante suėmusi 2 200 žmonių. 1 800 iš jų buvo „Hamas“ nariai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją