AFP televizijos kadruose matyti ryškių šviesų nušviečiamas naktinis dangus virš Gazos miesto, girdimi sprogimai visame mieste. Izraeliui vykdant oro ir sausumos kampaniją sunaikinti „Hamas“, karo veiksmai priartėjo prie svarbiausių medicinos įstaigų.

„Jei nedelsiant nesustabdysime šio kraujo liejimo nutraukdami ugnį arba bent jau evakuodami pacientus kitur, šios ligoninės taps morgu“, – sekmadienį perspėjo medicinos pagalbos grupė „Gydytojai be sienų“.

Didžiausia Gazos mieste esanti „Al-Shifa“ ligoninė yra „visiškai apsupta, šalia vyksta bombardavimas“, pasak ligoninės direktoriaus Mohammado Abu Salmiya.

Al-Najjar ligoninė Gazos ruože

„Medikų komanda negali dirbti; neįmanoma tvarkyti ar laidoti kūnų, kurių yra dešimtys“, – sakė jis.

Ligoninės viduje esantis „Gydytojų be sienų“ chirurgas Mohammedas Obeidas teigė, kad nėra vandens, elektros, maisto ir interneto. Ligoninėje guli maždaug 600 pacientų po operacijų, 37–40 kūdikių, dar 17 pacientų gydomi intensyviosios terapijos skyriuje. Jos teritorijoje taip pat glaudžiasi daugybė kitų žmonių.

Du kūdikiai mirė „Al-Shifa“ naujagimių skyriuje inkubatoriuose dingus elektrai, taip pat mirė vyras, kai išsijungė jo ventiliatorius, šeštadienį socialinėje žiniasklaidoje pranešė chirurgas.

Al-Najjar ligoninė Gazos ruože

„Aplink ligoninę matome dūmus. Jie smogė visiems objektams aplink ligoninę ir atakavo ligoninę daugybę kartų“, – sakė jis.

Pasak mediko, snaiperis nušovė keturis pacientus ligoninėje, vienam vyrui pataikė į kaklą, o kitam – į pilvą. Teritoriją bandantys palikti žmonės susidūrė su bombardavimais, teigė jis.

Jungtinių Tautų (JT) Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia pavojaus signalą dėl padėties „Al-Shifa“.

„PSO yra labai rimtai susirūpinusi dėl sveikatos priežiūros darbuotojų, šimtų sergančių ir sužeistų pacientų, įskaitant kūdikius, kuriems palaikoma gyvybė, ir perkeltųjų asmenų, kurie tebėra ligoninėje, saugumo“, – sakoma generalinio direktoriaus Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso pareiškime.

Izraelio kariuomenė neigia smūgiavusi „Al-Shifa“ ligoninei ar apsupusi ją ir ne kartą kaltino grupuotę „Hamas“ naudojimusi medicinos įstaigomis vadavietės ir slėptuvės įsirengti. „Hamas“ šiuos kaltinimus atmetė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją