Šeimos taip pat nori, kad „Hamas“ būtų patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl genocido, o jų vadeivoms TBT išduotų tarptautinius arešto orderius, paaiškino teisininkas Francois Zimeray.

Spalio 7 d. „Hamas“ įvykdė keletą kruvinų antpuolių, per kuriuos, Izraelio valdžios teigimu, žuvo daugiau nei 1 400 žmonių.

„Aukos, dėl kurių teikiamas ieškinys, buvo civiliai,“ – nurodė F. Zimeray, pridurdamas, kad keletas iš jų dalyvavo muzikos festivalyje „Tribe of Nova“.

„Ieškinyje nurodoma, kad „Hamas“ teroristai neneigia savo įvykdytų nusikaltimų, kuriuos jie nuodugniai užfiksavo, o filmuotą medžiagą paskelbė... todėl šių faktų nepaneigsi,“ – kalbėjo jis.

Interviu Prancūzijos radijo stočiai „Radio Classique“ F. Zimeray sakė visuomet žiūrįs, kad įvykiai nebūtų „pervertinti“.

Tačiau, jo žodžiais tariant, jis su savo teisininkų komanda nustatė, kad kaltinimai „genocidu“ atitinka „teisės normas“.

Hagoje esančiam TBT ieškinį pateikti gali bet kuris asmuo ar asmenų grupė, tačiau tyrimai pradedami tik teismo prokuroro sprendimu.

Naujienų agentūrai AFP su juo susisiekus, teismas negalėjo iš karto pasakyti, ar dokumentai buvo gauti.

2022 m. įsteigtas TBT vykdo baudžiamuosius visame pasaulyje įvykdytų nusikaltimų tyrimus.

2021 m. teisme pradėtas tyrimas dėl Izraelio ir „Hamas“ bei kitų ginkluotų Palestinos grupuočių palestiniečių teritorijose galimai įvykdytų karo nusikaltimų.

Teismo prokuroras Karimas Khanas minėjo, kad bet kokie įtariami karo nusikaltimai, vykdomi šiame konflikte, priklausytų TBT jurisdikcijai.

Tačiau TBT tyrėjų komandos negalėjo patekti į Gazą ar Izraelį, kuris nėra TBT narys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)