Viduje daugelis „įkalintųjų“ savo karantino įspūdžiais dalijasi „Instagram“, fotografuoja maistą ir atliekamus pratimus ar net rengia tiesiogines klausimų ir atsakymų sesijas kambariuose, kuriuose bus laikomi artimiausias dvi savaites, informuoja theguardian.com.

Kas praeityje būtų buvę išties izoliuotais potyriais, dviem savaitėmis baimės ir nuobodulio karantine, esant tarptautinei viruso grėsmei, dėl belaidžio ryšio ir socialinių tinklų tapo keisčiausiu Rusijos realybės šou.

„Kuriu naują karantine laikomų žmonių pižamų modelį“ – parašė viena jauna moteris, pozuodama ant lovos apsivilkusi baltais ir žaliais dryžiais išmargintus drabužius, kuriuos gavo visi evakuotieji.
Iš Uhano išgabentas modelis Pavelas Lichmanas nufilmavo, kaip sportuoja. Jis atlieka pratimą „Lenta“, daro atsilenkimus ir kilnoja kojas. „Mano sveikatos būklė yra gera dėl sporto“, – po vaizdo įrašu pašmaikštavo vyras.

„Esame pensione maždaug už 30 km nuo Tiumenės, – „The Guardian“ pranešė P. Lichmanas. – Karantinas nėra itin griežtas. Iš esmės mums draudžiama bendrauti su kituose kambariuose esančiais žmonėmis. Iš savo kambarių niekur neiname. Maistą mums atneša. Gydytojai tikrina mūsų sveikatą: matuoja temperatūrą ir deguonies kiekį kraujyje, apžiūri gerklę.“

„Sportuosiu, – apie savo planus ateinančias dvi savaites sakė jis. – Pradėsiu tinklaraštį „TikTok“, skaitysiu knygas, žiūrėsiu TV laidas, atsakinėsiu į žurnalistų klausimus. Turime domino. Kalbėsimės, tobulėsime ir rūpinsimės savo sveikata.“

Gydytojai įspėjo, kad evakuotiesiems išėjus iš savo kambario, dviejų savaičių karantinas bus pradėtas skaičiuoti iš naujo.

Kai kurie karantine atsidūrę žmonės savo tinklaraščiuose dėkojo Rusijos vyriausybei už evakuaciją, kiti klausė, kodėl buvo nugabenti į Sibiro vidurį, uždaryti kambariuose po du ar tris žmones ir neteko visų savo asmeninių daiktų.

Internete pasirodžiusios žinutės paneigia oficialią Rusijos informaciją apie karantiną. Nors ketvirtadienį vyriausybės pareigūnai sakė, kad nė vienam Tiumenės sanatorijoje esančiam asmeniui nepasireiškė ligos simptomai, moteris parašė, kad vieną iš evakuotųjų naktį išsivedė gydytojai, nes jam truputį pakilo temperatūra.

Kituose kambariuose apgyvendinti rusai kritiškai vertino keistus įvykius, po kurių jie liko be bagažo ir atsidūrė sanatorijoje, kurioje paprastai gydomi sveikstantys ligoniai.

Jie ekspromtu atsakinėjo į galybę žurnalistų ir geranoriškai nusiteikusių žmonių klausimų. Kai kurie vietos gyventojai pasipiktino, kad karantinui buvo pasirinktas jų regionas.

„Galiu įsivaizduoti, kaip supyko Tiumenės gyventojai, kai mes atvykome, – parašė Nadežda. – Bet visiems primenu: į sanatoriją mus atvežė tiesiai iš lėktuvo, visi dėvėjo kaukes, nebuvo jokio kontakto su kitais žmonėmis. Dabar kelias savaites praleisime karantine neišeidami iš savo kambarių.“

„Nesuprantu, iš kur kyla ši neapykanta ir panika, – tęsė ji. – Jaučiuosi taip, tarytum naktį mūsų laukia Šventoji inkvizicija. “

Daugelis jau spėjo sugalvoti, ką veiks. „Ateinančių dviejų savaičių planai“, – parašė viena jauna moteris, pradėdama žiūrėti „Netflix“ dokumentinį filmą apie reperį Travisą Scottą. Kita sakė, kad ketina laisvu laiku mokytis kalbų.

Studentė Marina Zaiceva, kuri lankėsi Uhane, kai prasidėjo epidemija, nufilmavo ekskursiją po miegamąjį, kuriame yra kelioninė šachmatų lenta, dvi knygos („My Name is Ophelia“ ir „That Perfect Someone“), pakelis arbatos, keli bananai ir stiklainis raugintų agurkų.

Ankstesnėse žinutėse, kurias parašė portale Fontanka.ru, ji apibūdino nemalonią evakuaciją iš Kinijos kariniu lėktuvu. Jie nežinojo, į kurią Rusijos vietą skrenda. Atvykę į sanatoriją, visi turėjo atiduoti savo drabužius dezinfekcijai.

„Koridoriuje mus pasitiko ne šiaip veido kaukes, bet viso kūno kostiumus dėvintys žmonės, – pranešė ji. – Mus sutiko taip, tarytum skleidėme virusą.“