„Mes perkopėme pusės milijono ribą, tokiam skaičiui žmonių, pažeidusių Rusijos Federacijos įstatymus, Federalinė migracijos tarnyba uždraudė patekti į šalį“, - agentūrai ITAR-TASS teigė šios žinybos atstovai.

Agentūrai „Interfax“ Migracijos tarnybos atstovė spaudai Zalina Kornilova tvirtino, kad šiems užsieniečiams uždrausta įvažiuoti į Rusiją laikotarpiui nuo trejų iki dešimties metų.

Federalinė migracijos tarnyba teigia, jog daugumoje atvejų draudimo priežastimi tapo legalaus buvimo Rusijos teritorijoje laiko viršijimas.

Užsieniečiams įvažiavimas į Rusiją apribojamas ir tuo atveju, jeigu jie įvykdė kelis teisės pažeidimus. Kitų šalių piliečiams draudžiama įvažiuoti į Rusiją ir tada, jeigu juos buvo nuspręsta deportuoti, taip pat jeigu jie naudojasi suklastota imigranto kortele.

Migracijos tarnybos duomenimis, Rusijos Federacijos subjektuose įkurti 34 specialūs centrai, kuriuose laikomi užsieniečiai ir pilietybės neturintys asmenys, kuriems skirtas išsiuntimas, deportavimas ir readmisija (iš valstybės gaunamas sutikimas, kad ji priims atgal savo piliečius).

Kol kas visos šios specialiosios įstaigos yra Vidaus reikalų ministerijos žinioje, o nuo 2014 metų balandžio 1 dienos jie bus pavaldūs Rusijos Federalinei migracijos tarnybai.

Z. Kornilova pažymėjo, kad sprendimą užsieniečius pažeidėjus perduoti šiems centrams priima teismas. Ji agentūrai „Interfax“ aiškino, jog laikymui tokiose specialiose įstaigose galioja tam tikros normos – ne mažiau šešių kvadratinių metrų žmogui; vyrai ir moterys, išskyrus giminaičius, laikomi atskirai; sulaikytiems asmenims užtikrinamas aprūpinimas karštu maistu tris kartus per dieną; suteikiamos asmens higienos priemonės, medicininė pagalba; patalynė keičiama ne rečiau kaip du kartus per savaitę; esant reikalui, skiriamas vertėjas.

Pagal įstatymą „Dėl teisinio užsienio piliečių statuso užsienio Rusijos Federacijoje“, pasibaigus buvimo šalyje laikui užsienietis privalo palikti Rusiją per tris dienas. Jeigu leidimas laikinai gyventi panaikinamas, užsienietis privalo išvykti iš šalies per 15 dienų. Jeigu žmogus nevykdo šių reikalavimų, jis bus deportuojamas.

Jei užsienietis padarė neteisėtus veiksmus, jis taip pat išsiunčiamas iš šalies.

Gruodžio viduryje Federalinės migracijos tarnybos vadovas Konstantinas Romodanovskis, sumuodamas rezultatus Federacijos Taryboje, pranešė, kad šiuo metu Rusijoje suskaičiuojama apie 3,6 milijono nelegalų.

Paaiškino, kodėl išsiųstas JAV žurnalistas

Amerikiečių žurnalistas ir mokslininkas Davidas Satteris buvo išsiųstas iš Rusijos, nes jis „šiurkščiai pažeidė“ šalies migracijos įstatymus, antradienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Atsižvelgdami į kai kuriose Vakarų šalių žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusias tendencingas publikacijas apie atsisakymą išduoti vizą amerikiečių žurnalistui Davidui Satteriui, norėtume kai ką paaiškinti“, – rašoma antradienį URM Informacijos ir spaudos departamento paskelbtame komentare.

Dokumente pažymima, kad žurnalistas į Rusiją įvažiavo 2013 metų lapkričio 21 dieną ir pagal galiojančias migracijos taisykles turėjo iš karto kreiptis į Federalinės migracijos tarnybos (FMT) Maskvos valdybą ir ten gauti daugkartinę vizą, leidžiančią būti Rusijoje.

Pasak URM, apie tai buvo informuotas Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo (RFE/RL), kuriam dirbo D.Satteris, Maskvos korespondentų punktas.

„Nepaisydamas to D.Satteris į FMT Maskvos valdybą kreipėsi tik 2013 metų lapkričio 26 dieną. Dėl šiurkštaus Rusijos migracijos įstatymų pažeidimo Valdyba atsisakė išduoti jam daugkartinę vizą“, – pažymima URM komentare.

Pasak dokumento, tai reiškia, kad „šis JAV pilietis nuo 2013 metų lapkričio 22 dienos iki lapkričio 26-osios buvo Rusijos teritorijoje neteisėtai“.

Kaip informuoja Rusijos užsienio politikos žinyba, lapkričio 29 dieną įvyko Maskvos Tagankos rajono teismo posėdis, kuriame D.Satteris buvo pripažintas kaltu padaręs administracinį pažeidimą.

„Savo kaltę jis pripažino. Teismo jam skirta bausmė – bauda ir administracinis išsiuntimas iš Rusijos“, – rašoma URM dokumente.

Buvęs dienraščių „The Financial Times“ ir „The Wall Street Journal“ korespondentas, parašęs tris knygas apie Rusiją ir buvusią Sovietų Sąjungą, šalyje gyveno nuo 2013-ųjų rugsėjo ir dirbo Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo (RFE/RL) patarėju.

Pats D.Satteris sako, kad jis gerai žinomas Rusijoje, ir todėl yra nustebintas tokio elgesio.

66 metų žurnalistas nurodė, kad gruodžio 5 dieną jis išvyko į Ukrainos sostinę Kijevą rengti reportažų apie masinius proeuropietiškos opozicijos protestus, apėmusius šią Rusijos kaimynę, o gruodžio 25 dieną gavo atsakymą, kad jo prašymas dėl naujos Rusijos vizos buvo atmestas remiantis tuo, kad jo buvimas "nėra pageidaujamas."

„Jie (Rusijoje – „Interfax“) mane labai gerai žino. Jau beveik 40 metų rašau apie Rusiją ir Sovietų Sąjungą“, – sakė žurnalistas antradienį interviu naujienų agentūrai AP.

„Būti neįleistam į Rusijos Federacijos teritoriją saugumo struktūrų prašymu – su tokiomis priemonėmis žurnalisto atžvilgiu aš susiduriu pirmą kartą per visą laiką, kiek rašau apie įvykius Rusijoje“, – pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)