Nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis praeitą savaitę buvo išsiųstas į Pchenjaną kaip asmeninis prezidento Baracko Obamos pasiuntinys pargabenti dviejų komunistinio režimo kalinių – Kennetho Bae ir Matthew Millerio.

Bet jo atvykimas į Pchenjaną buvo atidėtas, kai J.Clapperio lėktuvas, skirtas Pentagono, sugedo papildydamas degalų atsargas pakeliui į Šiaurės Korėjos sostinę.

Tas gedimas tapo naujausia iš problemų, persekiojančių senstantį vyriausybės orlaivių parką.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki nesutiko atskleisti konkrečių detalių apie J.Clapperio lėktuvo techninį gedimą.

Tačiau vienas JAV žvalgybos pareigūnas, nesutikęs viešinti savo vardo, patvirtino pranešimus, kad J.Clapperis buvo priverstas nakvoti Havajuose, kol atvyko kitas lėktuvas, kitą dieną nuskraidinęs jį į Pchenjaną.

J.Clapperis šeštadienį grįžo į Jungtines Valstijas oro pajėgų lėktuvu, kuris nusileido Lewiso-McChordo junginėje bazėje Vašingtono valstijoje.

Tas lėktuvas taip pat parskraidino į tėvynę K.Bae ir M.Millerį, kurie abu buvo nuteisti ilgą laiką kalėti Šiaurės Korėjos sunkiųjų darbų stovyklose.

Tas incidentas yra jau nebe pirmas atvejis, kai Amerikos diplomatų misijas sutrikdė JAV oro pajėgų orlaivių, skraidinančių svarbiausius prezidento padėjėjus, techniniai gedimai.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry šiais metais dukart buvo priverstas grįžti namo komerciniais reisais, sugedus jo lėktuvams. Pirmasis toks incidentas įvyko rugpjūtį per jo kelionę po kelias šalis, o antrasis – praeitą mėnesį per kelionę į Vieną.

Šiais metais du kiti incidentai įvyko Šveicarijoje ir Londone, kai JAV oro pajėgų aviacijos ekspertai turėjo paskubomis suremontuoti J.Kerry lėktuvą „Boeing's C-32“ – komercinio lainerio „Boeing 757“ karinę versiją.

„Nekyla jokių klausimų, jog tai sukelia techninių ir logistikos iššūkių“, – pažymėjo J.Psaki.