Prie Norvegijos parlamento ir dar keliose Oslo vietose dienraštis „Aftenposten“ su dviejų bendrovių pagalba aptiko netikras mobiliojo ryšio stotis, kurios skleidžia stipresnį signalą už įprastus mobiliojo ryšio tinklus ir taip privilioja telefonus prisijungti prie jų. Tokia įranga, jei teisingai sureguliuota, leidžia stebėti, kas įeina ir išeina iš pastatų, klausytis pokalbių ir skaityti žinutes.

„Tai labai įdomu. Tai gali būti ir žvalgybos tarnybų, ir nusikaltėlių veikla. Nes jie ieško kažko ypatingo – arba dirba kažkam konkrečiai, arba tiesiog renka informaciją, kurią galėtų parduoti“, – aiškina technologijų ekspertas Andersas Brenna.

Mobiliąsias stotis per dviejų mėnesių tyrimą laikraštis aptiko ir prie kelių ministerijų bei premjerės rezidencijos.

„Nacionalinio saugumo agentūra ir Policijos saugumo agentūra jau tuo užsiima. Jos turės pranešti, ką bus nustačiusios. Daug šalių gali būti susiję, bet nieko konkretaus nežinau“, – sako Norvegijos ministrė pirmininkė Erna Solberg.

Žiniasklaidos pranešimais, tokios apsimestinės mobiliojo ryšio stotys kainuoja nuo 180 tūkstančių iki 750 tūkstančių litų, ir NATO šalyse atskiri žmonės jų negali įsigyti. Šiemet panašių stočių rasta Amerikoje ir Kinijoje.

„Dar nežinome šio reikalo mastų, turime baigti tyrimą. Jei tai, ką rašo „Aftenposten“ yra tiesa, tai labai rimta“, – tikina Norvegijos teisingumo ministras Andersas Anundsenas.

Norvegijos žiniasklaida iškart užsipuolė abi saugumo tarnybas, kodėl šnipinėjimo įrangą aptiko ne jos, o žurnalistai. Policijos saugumo agentūros vadovė sako, kad prevencinį darbą dirba nuolat ir perspėja su Norvegijos interesais dirbančius žmones neaptarinėti jautrių klausimų telefonu.

„Man nenuostabu, jei vieną ar kelias netikras mobiliojo ryšio stotis įrengė nežinomos valstybės. Mes tam pasirengę, ir nuolat apie tai pranešdavome per saugumo brifingus“, – teigia Norvegijos policijos saugumo agentūros vadovė Benedice Bjorndal.

Kad tai užsienio agentūros, ji sako negalinti patvirtinti, ir kol kas viešai nebadoma pirštu į jokią šalį.