Vašingtonas siekia sumažinti Irano remiamų hučių karinius pajėgumus, tačiau Jemeno sukilėliai vis dar geba tęsti savo atakas ir yra pažadėję toliau taikytis į prekybinius laivus.

Hučiai į Raudonąja jūra plaukiančius laivus pradėjo taikytis lapkritį, sakydami, kad, demonstruodami paramą Gazos Ruože esantiems palestiniečiams, smūgiuoja į su Izraeliu susijusius laivus. Vėliau jie teisėtais taikiniais taip pat paskelbė amerikiečių ir britų interesus.

„JAV pajėgos šį rytą surengė tris sėkmingus savigynos smūgius į hučių taikinius Jemene“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby‘is.

„Šių veiksmų buvo... imtasi ginantis, tačiau jie taip pat padeda padidinti tarptautinių vandenų saugumą tiek karo, tiek prekybiniams laivams“, – pridūrė jis.

Oro kampanija prieš hučius prasidėjo praėjusią savaitę, amerikiečiams ir britams Jemene smūgiavus į beveik 30 taikinių.

Gilėjanti krizė Artimuosiuose Rytuose


Vėliau amerikiečių pajėgos surengė dar daugiau antskrydžių, nukreiptų į raketas, kurios, anot Vašingtono, buvo paruoštos paleidimui ir kėlė grėsmę civiliniams ir karo laivams.

Vašingtonas taip pat siekia daryti hučiams diplomatinį ir finansinį spaudimą ir vėl įtraukė juos į pasaulio teroristų sąrašą.

Jemenas yra tik viena pavojingos ir gilėjančios krizės Artimuosiuose Rytuose detalė, Irano remiamiems smogikams rengiant atakas prieš JAV karius Irake ir Sirijoje, Izraeliui ir „Hezbollah“ praktiškai kasdien keičiantis ugnimi ir karui prieš „Hamas“ niokojant Gazos Ruožą.

Karą tarp Izraelio ir „Hamas“ sukėlė netikėti išpuoliai, kuriuos spalio 7 d. iš Gazos Ruožo inicijavo šio islamistinio judėjimo smogikai. Remiantis izraeliečių skaičiavimais, per atakas Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių.

Po išpuolių JAV skubiai suteikė karinę paramą Izraeliui, kuris savo ruožtu Gazoje pradėjo negailestingą kampaniją. Pasak Sveikatos ministerijos šioje „Hamas“ valdomoje teritorijoje, atsakomasis Izraelio puolimas iki šiol pareikalavo mažiausiai 24 762 gyvybių.
Šios mirtys sukėlė didelį pasipiktinimą Artimuosiuose Rytuose ir davė pradžią prieš Izraelį ir JAV nusiteikusių ginkluotų grupuočių atakoms regione.

Smurtas Irake ir Sirijoje bei besitęsiančios hučių atakos pakurstė nuogąstavimus dėl galimo platesnio regioninio konflikto, į kurį gali tiesiogiai įsitraukti Iranas – tai būtų blogiausias scenarijus, kurio JAV desperatiškai siekia išvengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją