„Mes dar nepriėmėme sprendimo“, – teigė G. Meloni per spaudos konferenciją, surengtą baigiantis Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimui Naujajame Delyje, praėjus dienai po susitikimo deryboms su Kinijos premjeru Li Qiangu.

Jeigu Roma nuspręstų pasitraukti, tai „nepakenktų santykiams“ su Kinija, pabrėžė G. Meloni.

Kritikų teigimu, „Juostos ir kelio“ planas yra Trojos arklys, kuriuo siekiama sustiprinti Kinijos įtaką, o G. Meloni, nors jaučia spaudimą nuspręsti pasitraukti iš iniciatyvos, tikisi tai padaryti nekurstant įtampos.

Sutartis automatiškai būtų atnaujinta 2024 metų kovo mėnesį, jei Italija iki šių metų pabaigos nenuspręstų iš jos pasitraukti.

G. Meloni pažymėjo, kad vyriausybė „vertina privalumus“, susijusius su dalyvavimu trilijono dolerių vertės investicijų plane, prie kurio skolų kamuojama Italija prisijungė 2019 metais. Italija vienintelė iš išsivysčiusių demokratinių šalių grupės yra pasirašiusi šią sutartį.

Italijos užsienio reikalų ministras Antonio‘us Tajanis anksčiau rugsėjo mėnesį teigė, kad „Juostos ir kelio“ iniciatyva „nedavė rezultatų, kokių tikėjomės“.

Italijos ministrė pirmininkė planuoja su valstybiniu vizitu vykti į Pekiną per ateinančius kelis mėnesius arba kitų metų pradžioje, tačiau apie galimą vizito datą nepranešama.

„Į Kiniją bus prasmingiau vykti tada, kai turėsime daugiau informacijos apie mūsų dvišalį bendradarbiavimą ir apie tai, kaip jį plėtoti“, – sakė ji.

G. Meloni susitikimas su Li Qiangu – pirmasis akis į akį – įvyko tuo metu, kai platus Didžiojo dvidešimtuko (G-20) valstybių aljansas pristatė ambicingus planus sukurti šiuolaikinį „Prieskonių kelią“, jungiantį Europą, Artimuosius Rytus ir Indiją, kuris, kaip tikisi pasirašiusios šalys, gali tapti atsvara gausioms Kinijos išlaidoms infrastruktūrai.

Kai kurie analitikai tikisi, kad G. Meloni nuspręs pasitraukti iš „Juostos ir kelio“ iniciatyvos ir tuo pat metu sustiprinti kitus galiojančius Italijos ir Kinijos susitarimus.

Šeštadienį įvykęs susitikimas su Li Qiangu „patvirtino bendrą ketinimą įtvirtinti ir pagilinti Romos ir Pekino dialogą svarbiausiais dvišaliais ir tarptautiniais klausimais“, teigiama G. Meloni biuro pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją