Sumažinti parlamentarų ir senatorių skaičių iki 345 aktyviai žadėjo „Penkių žvaigždučių judėjimo“ (M5S) partija. Dabar ši partija kartu su centro kairės Demokratų partija sudaro valdančiąją koaliciją. M5S rinkėjams įsipareigojo susidoroti su elitizmu ir lėšų švaistymu.
Už nutarimą pasisakė 553 parlamentarai, tik 14 jų balsavo prieš, o susilaikė 2.

„Padaryta, – M5S atstovai rašė tviterio paskyroje. – Pažadas ištesėtas.“

Šiuo metu Italija – po Didžiosios Britanijos – yra daugiausiai parlamentarų Europoje turinti šalis. Į žemuosius rūmus išrenkama maždaug 630 atstovų, o į Senatą – 315.

miausiu metu gali būti surengtas referendumas, parlamentarų skaičių apriboja iki 400, o senatorių – iki 200. Tikimasi, kad dėl nutarimo per metus bus sutaupoma maždaug 100 milijonų eurų.

„Tai gerai subalansuota reforma, turinti puikų profilį, – laikraščio „Il Fatto Quotidiano“ reporteriams pirmadienį sakė teisės ekspertas Guido Neppi Modona. – Sumažintas narių skaičius paskatins partijas atsargiau ir nuodugniau rinktis kandidatus.“

Kritikai perspėjo, kad mažinimas gali neigiamai paveikti visuomenės atstovavimą, išplėsti lobistų įtaką valdančiosioms institucijoms – visa tai dėl minimalios sutaupytų lėšų sumos, kurios vis tiek neužteks skolų apkrauto Italijos biudžeto balansui išspręsti.