Italų ir amerikiečių tyrėjai dėl padidėjusios krūties vėžio grėsmės kaltina nelegalų toksinių atliekų ir pramonių šiukšlių deginimą, kuris paplitęs kampanijos regione aplink Neapolį.

Filadelfijos universitetui (JAV) priklausančio Vėžio tyrimų instituto direktorius Antonio Giordano ir Neapolio „Cotugno“ ligoninės vyresnysis gydytojas Giulio Tarro atliko tyrimą, kuris parodė, jog kai kuriuose Italijos miestuose krūties vėžys paplitęs 80 proc. gausiau, nei kituose šalies miestuose.

A. Giordano teigimu, „30 m. Neapolio mafija netinkamais būdais naikino toksines atliekas šiaurinėje Neapolio dalyje ir Kazertos provincijoje“, ji kalta dėl padidėjusio sergamumo krūties vėžiu, kuris yra 47 proc. didesnis už sergamumą visoje šalyje.

Kiekvieną vakarą Neapolio šiaurėje – Nolos, Ačeros ir Marilijano miestuose, laukuose ir dykynėse užsidega tūkstančiai laužų, ši teritorija vadinama mirties trikampiu. Manoma, kad mafija nelegaliai degindama nuodingas atliekas per metus praturtėja keliais milijonais eurų.

Regiono kovos prieš atliekų deginimą kampanijos narys Lucio Pavarone teigė, jog deginimui apdairiai pasirenkamos vietos, į kurias negali atvažiuoti ugniagesiai.

Anot jo, pasirenkami negyvenami plotai, tačiau gretimuose laukuose auginamos daržovės, javai.

Ankstesnių tyrimų duomenimis, Neapolio ir kampanijos regionuose įgimtų šlapimo bei lyties organų ir centrinės nervų sistemos sutrikimų kiekis 80 proc. didesnis, nei visoje Italijoje. Sergamumas plaučių, kepenų ir daugeliu kitų vėžio rūšių yra 12 proc. didesnis, nei visoje šalyje.

Per 2010 m. keturiuose piečiausiuose Italijos regionuose buvo konfiskuota 2 mln. tonų nuodingų atliekų, jau pakeliui į deginimą.

Didžiausią žalą aplinkai daro mafija regionui aplink Neapolį.