Pirmąją 36 migrantų grupę paėmė italų patruliuojantis laivas „Cigala Fulgosi“, dalyvaujantis Italijos operacijoje „Mare Securo“ (Saugi jūra), maždaug už 75 jūrmylių nuo Libijos krantų.

Karinio jūrų laivyno pranešime sakoma, kad išgelbėtieji buvo atsidūrę „mirtiname pavojuje“ nes jų laivas jau leido vandenį. Tarp paimtų migrantų yra dvi moterys ir aštuoni nepilnamečiai; visi jie išgelbėti laikantis „Italijos ir tarptautinių įstatymų“.

Vakare Italijos labdaros organizacijos gelbėtojų laivas „Mare Jonio“ informavo išgelbėjęs 30 žmonių, įskaitant penkis nepilnamečius ir vieną kūdikio besilaukiančią moterį, už 40 jūrmylių nuo Libijos krantų.

„Mes paprašėme Italijos MRCC (Jūrų gelbėjimo operacijų koordinavimo centro) paskirti saugų uostą“, – pranešė laivą „Mare Jonio“ nuomojanti pagalbos grupė „SOS Mediterranee“ socialiniame tinkle „Twitter“.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini, šiuo metu dalyvaujantis Europos Parlamento rinkimų kampanijoje, perspėjo, kad neleis migrantams išsilaipinti Italijoje.

„Karo laivas, kuriam teks prisiimti atsakomybę per savo ministeriją, yra viena, o privatus arba socialiniam centrui priklausantis laivas toks kaip „Mare Jonio“ – kitas dalykas“, – sakė M. Salvini atstovas.

„Jiems uostai bus uždaryti“, – pridūrė jis.

Griežta Italijos pozicija

Italijos populistinė vyriausybė užima vis griežtesnę poziciją migracijos klausimais. Praėjusį mėnesį prieš imigrantus nusistačiusiai ultradešiniajai partijai „Lyga“ (Lega) vadovaujantis ministras M. Salvini pasirašė naują direktyvą, draudžiančią labdaros organizacijų laivams gelbėti migrantus prie Libijos vandenų.

Labdaros organizacijos taip pat užrūstino Romą, bandydamos neleisti sugrąžinti migrantų į krizės krečiamą Libiją, kur, pasak žmogaus teisių organizacijų, repatrijuoti nėra saugu.

Italijai sunerimus, kad paskutinis smurto protrūkis Libijoje sukels naują į Europą bėgančių žmonių bangą, M. Salvini perspėjo, kad Italija uždarė savo uostus tiems, kurie leidžiasi į pavojingą kelionę per Viduržemio jūrą.

Praėjusį rugpjūtį dešimtys migrantų buvo įstrigę italų pakrančių apsaugos laive „Diciotti“ Silicijos uoste, kol pagaliau M. Salvini leido jiems išlipti paaiškindamas, jog keletas vyskupų sutiko priimti migrantus.

Su Katalikų Bažnyčia buvo susitarta, kad dalį atvykėlių priims Airija ir Albanija.

Sicilijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl M. Salvini veiksmų, įskaitant „neteisėtą laisvės atėmimą, neteisėtą suėmimą ir piktnaudžiavimą“, tačiau Italijos Senatas jį blokavo.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų vyriausiasis komisariatas ir Tarptautinė migracijos organizacija paragino pademonstruoti „tarptautinį solidarumą“ 36 migrantams, nes jų sugrąžinimas į Libiją, kur dabar yra pavojinga, pažeistų tarptautinės teisės nuostatas.